La Universitat Jaume I ha celebrat per primera vegada una Olimpíada de Filosofia que ha reunit a un total de 30 estudiants de diferents instituts de Castelló. Es tracta d’una iniciativa educativa que, tal com expliquen les organitzadores --les professores de Filosofia Sonia Reverter i d’Estètica Amparo Zacarés--pretén promoure l’interès de l’alumnat de Batxillerat per la filosofia.

En aquest sentid, Reverter i Zacarés han remarcat que «en un moment on el gust per la filosofia i la reflexió sobre el que som i cap on caminem com a societat ha reviscut de manera significativa, aquesta olimpíada vol, precisament, fomentar entre l’estudiantat més jove de la província la necessitat social i individual que tenim per aprendre destreses de pensament que ens ajuden a esbrinar aquestes qüestions filosòfiques». «Front a la diversitat humana i diversitat de respostes, el repte de la filosofia és desenvolupar la capacitat innata que tenim per argumentar, dialogar i crear per a transformar el mon de forma sostenible, justa, igualitària i lliure», han afegit les responsables.

La temàtica elegida per a aquesta primera edició, juntament amb les universitats de València i Alacant, és Realitat i aparença al món actual. Aquesta aboca de ple a la tasca de pensar algunes qüestions de plena actualitat, com ara la post-veritat i la manipulació política, econòmica, comunicativa i publicitària; o els desenvolupaments científics i tecnològics que apropen a la ciutadania a un possible món on les fronteres entre éssers humans i éssers creats artificialment s’està difuminant.

L’alumne guanyador --que encara no s’ha donat a conéixer-viatjarà a la ciutat de València per a participar en la fase autonòmica (junt als vencedors en les províncies d’Alacant i deValència--, que tindrà lloc el proper 30 de març.