L’aïllament forçós i la creixent por al contagi del coronavirus està afectant de manera cada vegada més significativa a la societat. El tancament dels centres educatius ha obligat que milers de xiquets estiguen confinats en els seus llars i també que molts pares i mares es pregunten què fer amb ells amb tantes hores per davant.

És la reflexió de Carlos Hidalgo, psicòleg clínic i col·laborador de Mediterráneo, qui indica: «El primer és no enganyar-los, no dir-los coses que no són veritat, però sense caure en l’alarmisme i adaptant l’explicació a cada edat». «És important que reben un missatge positiu, com dir-los que hem de mantindre’ns a casa per a ajudar a fer que el virus no es propague encara més, procurant mantindre una rutina el més normal possible durant el dia que incloga fer els deures», ens explica l’especialista.

HÀBITS D’HIGIENE // Per a Hidalgo, la segona cosa és ensenyar al xiquets que les mesures a adoptar són les mateixes que els ajuden a mantindre’s saludables durant tot l’any. A saber: fer que es llaven les mans amb aigua i sabó de forma sistemàtica durant almenys 20 segons, evitar que entren en contacte amb persones que no sigen de la família o familiars que presenten tos i esternuts, i ensenyar-los també a tossir i esternudar girant el cap i tapant-se la boca amb el braç, mai amb la mà.

¿AVORRITS? MÉS CREATIUS // Finalment, tal i com resalta el psicòleg, «hem de saber que quan els xiquets i xiquetes es veuen sense activitat (avorrits), sol ser l’ocasió en què la seua creativitat emergix amb més força».

Per això, les manualitats són un recurs magnífic per a distraure el temps amb activitats casolanes, que a més a més permeten despertar la imaginació dels més xicotets de la casa.

‘BRICKS’ I CAIXES DE SABATES // Poden ser tasques com dibuixar, cosir, fer un puzzle o un trencaclosques, dissenyar collars o polseres amb granadura, etc. «Hi ha infinitat d’idees que poden descobrir per a estar molt distrets. Tan sols hem de deixar al seu abast témperes, ceres, plastilina, pintures, retoladors, goma eva, cartolines, tisores, pegament, cartons, bricks de llet, caixes de sabates ... i al·lucinarem del que són capaços de crear», afegeix.

En opinió d’Hidalgo, tot això sense oblidar infondre l’hàbit de la lectura, no sols durant el confinament, sinó durant tot l’any. «Ha de ser una pràctica a inculcar des d’edats ben primerenques, ja que llegir potència en els menors la imaginació, els ajuda a aprendre i al mateix temps també els ensenya com poden divertir-se sols», assenyala.