Enginyers des de ben xicotets. La robòtica ha entrat ja en els col·legis de Castelló i ho ha fet amb força, de la mà de molts centres que aposten per aquesta àrea de la innovació educativa i que van tindre un punt de trobada i intercanvi d’experiències en l’UJI. El Grup d’Innovació Educativa en Robòtica Educativa i Pensament Computacional (Edubot) va organitzar juntament amb la Unitat de Suport Educatiu unes jornades amb professors d’Infantil i Primària de tota la província, però també de València, Barcelona i Madrid, amb personalitats com la bloguera Miren Pardo, de la pàgina La classe de Miren, amb milers de visites.

Per l’Aula Magna d’Humanitats van passar senzills models mBot, ideals per a introduir als xiquets des dels 4 anys en la programació i electrònica, sense cablejat, una robòtica per als menuts. El mateix que Albert, l’amic inseparable per a tota l’etapa escolar, o Zowi, que aprèn a ballar alhora que els propis alumnes amb la programació per blocs, a més de Sphero i Fischertechnik, els més divertits del catàleg, que inclouen molts models, des de la filosofia dels Edubot, uns instruments amb forma d’insecte --tenen sis potes, alguns-- que recorren les catifes de colors o geomètriques; els Makey Makey o els Lego, els més coneguts per tots.

«Els robots han vingut a l’educació per a quedar-se», explica Julio Pacheco, professor del departament d’Educació de la UJI i organitzador de les jornades, que incideix que «són un element que pot col·laborar molt en el desenvolupament i la creativitat dels alumnes, promovent el treball en equip, i fent-nos-ho tot més fàcil, a més de, per què no dir-ho, ser molt atractius per als xiquets».

participació

Van participar professors en actiu de centres com el Manel Garcia Grau o l’Isidoro Andrés de Castelló, el Manel Foguet de Vinaròs, el CRA Celumbres de Cinctorres, Portell i Castellfort; Mare de Déu de Vallivana, Blasco de Alagón, CRA Els Ports i IES Els Ports de Morella; a més de l’IES de Vilafranca, entre els de la província de Castelló.

«L’important és l’intercanvi d’experiències, conèixer com es treballa en les aules, tant per als professors en actiu, com els alumnes de Magisteri, o els investigadors de diferents equips de la UJI, de Robòtica Aplicada, o d’Innovació Educativa», assenyala Pacheco. «Sembla complicat, però és integrador, i els alumnes aprenen i ho passen bé, obtenint competències digitals i pensament computacionals, i descobrint per què funciona el microones o els seus propis joguets, programant-los en alguns casos ells mateixos», postil·la. Informa: Cristina Garcia.