Els habitants del Barranc de la Valltorta van pintar fa milers d’anys en les seues coves i abrics escenes de caça i de mitologia. En 1917, un pastor de Tírig anomenat Albert Roda i Segarra va descobrir les pintures rupestres de la Cova dels Cavalls que, al costat de les dels Coves del Civil, són Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Per aquest motiu, des de la Conselleria de Cultura de la Generalitat es va elaborar un ampli programa d’activitats per a celebrar l’aniversari 100 de tan important efemèride.

Així, els centres educatius dels vuit pobles del Parc Cultural Valltorta-Gassulla (Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí, les Coves de Vinromà, Morella, Tírig i Vilar de Canes) van tindre moltes activitats els mesos de març i abril, com tallers de pintura rupestre, de recreació de la manipulació del sílex i de l’obtenció del foc. L’objectiu era el de recuperar, promoure i donar a conéixer aquest espai patrimonial d’història de les valencianes i dels valencians.

Van ser quasi 700 els alumnes de totes les edats que van gaudir d’aquestes lliçons, procedents dels centres educatius Secció IES Alfons XIII, CEIP Alcalde Fabregat, IES Els Ports, CRA L’Ullastre, CEIP La Moreria, CEIP Joan de Brusca, CEIP Mare de Déu de la Vallivana i CRA L’Aiguaneu.

El centenari de la Valltorta no és sols una celebració, sinó una oportunitat per tal de posar al lloc que es mereixen les pintures rupestres i els diferents indrets on s’ubiquen; i el punt de partida per a recuperar la difusió d’aquest patrimoni de la humanitat del nord de la província. Per tant, les accions de recuperació se centren en la promoció cultural, turística i educativa de la Valltorta i Morella la Vella.

MILLORES

També és de destacar que el mateix Museu de la Valltorta de Tírig i del Centre d’Interpretació de Morella la Vella ha reobert les seues portes al públic recentment efectuant diverses iniciatives per aconseguir un canvi radical del model museogràfic, que garantisca la divulgació cultural de la museologia. S’han dut a terme importants actuacions per a esmenar deficiències a les infraestructures i es crearan audiovisuals promocionals i vídeos per al recorregut del museu, que també es difonen per les xarxes socials i al mateixa web del Museu de la Valltorta.

Les primeres creacions rupestres del territori es van realitzar al final del Paleolític Superior, fa 12.000 anys. A aquesta etapa pertanyen els gravats rupestres del Mas de la Vall i de la Belladona, on es conserven signes geomètrics, pròtoms de cérvols i representacions d’animals.