La robòtica està ja normalitzada en els plans d’estudi dels centres educatius de la província, com mostren les activitats programades en dues d’ells.

Epyro, projecte dissenyat per alumnes de Batxillerat del col·legi Sant Cristóbal de Castelló, ha sigut premiat com a segon classificat en la categoria High del Desafiament STEM de Telefònica Educació Digital. En aquesta competició interescolar nacional de programació i robòtica han participat 652 propostes desenvolupades per més de 3.600 alumnes de tota Espanya, la fi de la qual era crear solucions innovadores a problemes reals basades en la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.

Epyro és un projecte que aspira a millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen esclerosi lateral amiotrófica, més coneguda per ELA, oferint-los una forma alternativa de comunicació.

Està compost per tres dispositius: una caixa que emmagatzema i protegeix el programa Arduino, una diadema lectora de les ones cerebrals dels malalts i una tablet en la pantalla de la qual es visualitzen les respostes que executa el programa. Quan hi ha un parpadeig voluntari, la diadema llig els ones cerebrals del pacient i envia les dades a la tablet, on selecciona les situacions de comunicació que desitja representades amb dibuixos i textos locutats per una veu digital.

El grup de treball que ho desenvolupat està format pels alumnes Carlos Feliu, Omar Guessous, Alejandro Orozco, Ana Carn, Nacho Ruiz i Carlos Benedito, tutelats pel professor Julio Boixader.

taller a almassora

Mentre, en l’IES Álvaro Falomir d’Almassora es va organitzar el primer taller d’escornabots en el municipi, com a seqüela del projecte de robòtica educativa entre alumnes que duu a terme el professor Julio Pacheco. L’escornabot és un robot DIY que es pot construir des de zero comprant els components i muntant l’estructura amb una impressora 3D.

En els locals de Caixalmassora, qui patrocina el projecte, i amb la col·laboració de l’Ajuntament, es van ajuntar més de 50 persones en equips de tres: una persona d’Infantil (entre 3 i 6 anys) qui finalment jugaria amb l’escornabot muntat; una persona de Primària (entre 7 i 12 anys) per a muntar el robot i una persona adulta. La sessió va començar mostrant què robots educatius existeixen a Almassora i va acabar muntant més de 15 escornabots. Les quasi tres hores que va durar l’esdeveniment --explicació, exhibició de diferents robots, muntatge, creació de tapets i mapes per a jugar-- van passar ràpidament.