La Formació Professional, a pesar que a vegades continua semblant la germana pobra de l’educació, passa per ser una bona opció en enfrontar-se a l’entorn laboral. Cada vegada més empreses s’acosten a aquesta formació buscant el personal qualificat que necessiten i els titulats de grau mitjà i superior són cada vegada més demandats. Això ha fet que en els últims anys haja augmentat molt la sol·licitud de plaça en aquests estudis.

D’una banda, els continguts dels cicles formatius són eminentment pràctics i estan molt pròxims a les necessitats de les empreses. D’altra banda, es produeix un acostament al món laboral amb el mòdul de formació en centres de treball que els alumnes han de cursar obligatòriament en una empresa del seu àmbit de treball. Això fa que siga una formació interessant, ja que les empreses coneixen als alumnes abans que aquests obtinguen el títol i poden formar-los per a les seues pròpies necessitats. Una de les coses més cridaneres d’aquesta formació és que un percentatge bastant alt dels alumnes que fan les pràctiques en una empresa, quan les acaben, es queden contractats en la mateixa empresa.

BORSA DE TREBALL

De fet, en centres com l’IES Botànic Cavanilles de la Vall d’Uixó, tots els anys hi ha més sol·licituds d’alumnes en pràctiques per part de les empreses, que estudiants per a realitzar-les, i això ha obligat a crear una borsa de treball pròpia per a gestionar tant les sol·licituds de pràctiques com les ofertes d’ocupació. Alguns dels cicles d’aquest centre, com el d’Automatització i Robòtica Industrial o el d’Automoció tenen quasi un 100% d’inserció laboral entre els seus titulats.

També l’auge de la FP Dual fa que cada vegada s’estiga prestigiant més aquesta formació. En aquest model d’FP, l’alumne està vinculat a una empresa des del principi de la formació rebent part dels continguts del cicle en el centre i part en la pròpia empresa, i obtenint una remuneració econòmica. En aquest aspecte, altres països del nostre entorn ens porten molt d’avantatge, però l’FP dual es va estenent a poc a poc i ha arribat per a quedar-se. També programes com FCT Europa o els programes d’Erasmus+, en els quals els alumnes fan les pràctiques en empreses d’altres països, garanteixen una integració més completa en un entorn de treball cada vegada més globalitzat.

Aquest final de curs està sent complicat per a tots a causa de l’estat d’alarma per la pandèmia de la covid-19 i està afectant els alumnes de Formació Professional. En molts casos, els ha truncat la formació en els centres de treball, privant-los d’aqueix acostament a l’empresa, a més de la incertesa que genera el mal que s’haja pogut produir en el teixit empresarial del nostre entorn. Però malgrat tot, els alumnes de Formació Professional estan preparats per a enfrontar-se al seu futur laboral amb totes les garanties d’èxit.