El president de FAMPA Castelló, Pep Albiol, realitza un balanç de l’inici de l’any lectiu 2020/2021, un any atípic i ple de novetats per a tots.

--Quina és la valoració que fa de l’inici de curs com a president de FAMPA Castelló?

-Si pensem en tot el que ha passat aquests mesos i d’on venim, podem dir que ha estat un èxit col·lectiu poder començar el curs el dia 7 de setembre. Tota la comunitat educativa ha fet molt d’esforç i treball perquè la tornada a l’escola fos possible. No podem amagar certes particularitats i alguns problemes puntuals, però el repte era molt gran i a escala general ha anat bé. Hem confiat més que mai en nosaltres i ho hem aconseguit.

--Quins són els principals reptes als quals s’enfronten les famílies aquest nou curs?

-Un dels reptes és poder donar continuïtat a totes les mesures que hem adoptat i no abaixar la guàrdia encara que passen els mesos i tot vaja bé. També ens haurem d’enfrontar a les possibles incidències sobrevingudes que es vagen presentant i, com sempre diem, haurem de fer un esforç molt gran en matèria de conciliació familiar i laboral. Hi ha estudiants que van al centre de forma semipresencial i això també és un desafiament que afecta a tota la família. També creiem que un dels reptes és que haurem de relacionar-nos de forma diferent tant entre les famílies com amb el professorat.

--Quin és el paper de les AMPA en aquest context?

-Algunes persones consideren que les AMPA són innecessàries perquè únicament visualitzen la part més lúdica i festiva (festes de nadal, de final de curs, etc.). Però ara més que mai les AMPA tenen un paper fonamental. Representem la veu de les famílies davant de les direccions i de l’administració. Hem de dir que se’ns ha valorat en tot moment i ens hem sentit escoltats. També volia destacar el paper de les AMPA en les nostres comarques. Aquestes associacions desenvolupen un paper fonamental en l’estructura de la societat civil tant en les zones més urbanes com en les comarques d’interior perquè s’encarreguen de serveis complementaris a l’educació com extraescolars, activitats socials, etc. Crec que a Castelló som un model a seguir en altres territoris.

-- Quines són les principals reivindicacions de les AMPA en aquest curs tan diferent?

-Les AMPA volem que es mantinguen, en la mesura del possible i en la mateixa qualitat, els serveis complementaris com la matinera, vespranera, menjador i extraescolars. Sobre la matinera voldríem demanar que les administracions locals, que són les que finalment autoritzen aquest servei, siguen més sensibles a aquest tema. També sentim que hi ha moltes dificultats per realitzar assemblees i altres acords necessaris però som conscients que tot això ha estat provocat per la pandèmia. Una altra de les peticions és que l’alumnat amb necessitats específiques continue amb l’atenció que es mereix i que la infermera escolar estiga integrada dins del sistema de salut.

--Creu que, de moment, els protocols estan funcionant bé?

-Per les notícies que tenim, sí. Encara és prompte per avaluar-los com cal perquè falta interioritzar-los, agafar-los com a hàbit i anar adaptant-los a les circumstàncies perquè tot és nou.