Sensibilitzar i millorar l’actitud i els coneixements dels xiquets respecte a l’agricultura. Aquest és l’objectiu dels horts escolars, un recurs que està sent cada vegada més utilitzat pels centres educatius i que solen trobar el suport dels ajuntaments de la província.

Com a Vila-real, on a principis d’any es va anunciar l’engegada per primera vegada d’un projecte global en aquest sentit, iniciativa a la qual es van sumar set centres educatius --Pascual Nácher, José Soriano, Pius XII, Botànic Calduch, Escultor Ortells, Cervantes i la Consolación-- amb 1.300 alumnes de diferents edats, que aprenen a valorar el medi ambient.

També des d’Almassora s’han fet esforços en aquest sentit. Així, l’any passat es va anunciar que l’equip de govern impulsaria l’obertura d’horts escolars en tots els col·legis públics de la localitat perquè els xiquets es familiaritzen amb l’agricultura. Els centres Errando Vilar, Cardenal Cisneros i Hermanos Ochando ja comptaven amb instal·lacions d’aquest tipus, i a ells es van sumar Embajador Beltrán, Regina Violant i Santa Quitèria.

a castelló

En la capital de la Plana, malgrat no haver-se engegat un pla similar als anteriors, són molts els centres escolars que compten amb un hort cuidat pels alumnes, com per exemple l’escola Los Ángeles, el col·legi Madre Vedruna Sagrado Corazón o l’Elian’s British School.

Clar que també hi ha centres que compten amb una instal·lació d’aquest tipus des de fa molt temps, com el CEIP Santa Àgueda de Benicàssim, que té un hort en funcionament des de fa més de 10 anys. Tot l’alumnat des d’Infantil 3 anys fins 6é de Primària planta productes de temporada que després cullen i s’els mengen. Ara acaben de plantar tots un encisam que, en poc temps, ja podran collir i menjarse’l en família. Actualment Gerardo, un jubilat de la localitat, ajuda voluntàriament a conservar-lo. Un exemple d’educació mediambiental des de l’infància. H