La crisi de la covid-19 ens ha posat en evidència altres malalties del planeta (egoisme, insolidaritat, consumisme, degradació del mig ambient...), que també s’han de combatre junt amb la pandèmia. També ha fet evident les relacions de dependència que permeten la nostra existència. La nostra salut depén de la forma de relacionar-nos amb el mig, de les nostres decisions i de la nostra activitat diària.

L’ESenRed (Escuelas hacia la Sostenibilidad en Red) ha proposat una activitat per a tots els centres sostenibles educatius no universitaris del nostre país, consistent en recopilar totes estes idees positives per al planeta i per a tots i així aconseguir la vacuna pel planeta.

PARTICIPANTS

Dos dels participants son l’IES Ribalta, de Castelló, i el CEIP Lope de Vega, de Nules.

El centre de la capital de la Plana ha proposat aquesta vacuna amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) que està treballant tota la comunitat educativa, en les 3 vessants: mediambiental, social i econòmica. Mitjançant una comissió ambiental (formada per professorat), el consell ambiental (format per alumnat, professorat i personal no docent) i un representant del grup de netejadores del centre han decidit quines accions ambientals haurien de fer per desenvolupar els ODS: Salut i Benestar, Educació de qualitat, Igualtat de Gènere, Producció i Consum responsable, Acció pel clima i Aliances per a aconseguir els objectius. En el cas del centre de Nules, les propostes que treballen per pal·liar i intentar resoldre la crisi climàtica són molt variades: fer sabó a partir d’oli usat, elaborar productes de neteja naturals, utilitzar palletes reutilitzables, no utilitzar aigua embotellada, cultivar vegetals, utilitzar raspalls de dents de bambú, fer compost, fer iogurt i gelats casolans, fer pa, rosquilletes, elaborar bosses pròpies de tela reutilitzables, comprar a granel, construir un hotel d’insectes, utilitzar tovallons de tela, separar els envasos, no malgastar l’aigua, anar caminant o en bicicleta, entre d’altres.

PROTEGIR LA VIDA

Totes aquestes vacunes estan relacionades amb alguns dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) amb els que es pretén transformar el món a través d’una millora social i ambiental. Són moltes les propostes aportades per l’alumnat, que definixen accions que poden servir com a exemple que s’ha de seguir per a incorporar nous hàbits en les nostres vides i que ajuden a millorar el planeta i amb això la nostra salud, ja que «protegir el planeta és protegir la vida».