La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport promou un total de 13 projectes d’investigació i innovació educativa dedicats al desenvolupament de les ecoescoles. Unes iniciatives que estan impulsades per 38 centres educatius de 29 municipis de la Comunitat Valenciana i que mobilitzen més d’11.100 alumnes d’Infantil, Primària, ESO, Batxillerat, FP i Educació Especial.

D’aquesta manera, es cerca que els centres educatius integren la sostenibilitat en el seu model pedagògic i de gestió, amb la promoció de l’educació ambiental per al desenvolupament sostenible en totes les seues aules, serveis i activitats educatives. Això converteix tota la comunitat educativa en un autèntic agent de canvi i de sensibilització de la ciutadania envers la conservació del mediambient.

En el cas de la província de Castelló, Educació ha adjudicat ajudes a dos projectes al voltant de les ecoescoles, en els quals participen sis centres docents de tres municipis que atenen més de 2.100 escolars. Es tracta de Cap a un món més feliç: becoming eco-schools, un treball que duran a terme els estudiants dels CEIP San Sebastián i Mare de Déu de la Misericòrdia (Vinaròs) i el CEIP Font de la Salut (Traiguera); i Ecoeducació als nostres centres. Orpesa verda, en el qual participen tots els centres educatius públics d’aquest municipi de la Plana Alta: Deán Martí, Mediterrània i l’institut Torre del Rei.

Mitjançant aquest tipus de projectes, l’alumnat aprén a treballar, cultivar i estimar la terra a través de l’hort escolar i descobreix conceptes tan rellevants com la sostenibilitat o l’agricultura ecològica i de proximitat. Una altra de ls finalitats que es busca amb aquestos treballs és que les bones pràctiques pedagògiques dels centres docents participants es convertisquen en un exemple de bones pràctiques de promoció de la protecció del medi natural i del desenvolupament d’ambients educatius més sostenibles que es poden compartir amb tota la comunitat educativa.

«Amb les propostes innovadores de centres educatius per a fomentar els projectes d’ecoescoles es transmeten valors de solidaritat i sostenibilitat mediambiental i ajuden a construir una educació cada vegada més compromesa amb el seu entorn i decidida a millorar la vida de les persones», destaca el conseller Vicent Marzà. «Estem en un context d’emergència climàtica, en què els més joves abanderen la lluita contra els efectes del canvi climàtic; ells són un exemple a seguir a escala mundial i, amb projectes com les ecoescoles, treballem als centres els valors perquè els actuals xiquets i xiquetes tinguen consciència dels reptes del futur i com d’important és l’equilibri mediambiental».