El moviment Fridays for the future, promogut per l’activista Greta Thunberg, de tan sols 16 anys, ha traspassat fronteres i ha arribat a Castelló, concretament a la localitat de Borriana. Els alumnes de l’institut Jaume I han volgut participar d’aquesta reivindicació, per la qual cosa van organitzar una protesta a les portes del seu centre per a exigir mesures que acaben amb el problema del canvi climàtic. «Volem una mar neta, sense plàstics, que respecte la vida marina. Volem que l’aire que respirem no estiga contaminat. Volem poder optar a un consum responsable que ens mantinga en equilibri amb la natura. Volem que es respecten els animals i la vegetació. Volem un urbanisme conscient que no ens separe de la natura. Volem, en definitiva, el respecte pels éssers vius i el seu entorn». Uns desitjos que van envair durant tota la jornada en el centre borrianense.

Els estudiants van demanar unes lleis que ho garantisquen i, mentrestant, continuaran posant el seu granet de sorra realitzant un consum diari que no perjudique al mediambient. «Volem agrair a Greta la seua iniciativa de representar aquest moviment que vol transformar el món», va concluir el manifest que va llegir una de les alumnes.

Cal destacar que els alumnes de segon d’ESO participen, al llarg de tot el curs, en el projecte Consum Responsable. «Treballem el quilòmetre 0, comerç just, productes ecològics, canvi climàtic, globalització...», expliquen les professores Pilar Pérez i María José Miranzo.

Una activitat que es completa amb eixides al pati per a realitzar una recollida de fem per a classificar-la, l’elaboració de sacs de tela (amb l’ajuda de Mónica Cruz) per eliminar el paper d’albal o fer una compra a granell i una ordinària per a analitzar la quantitat de residus que genera cadascuna d’elles.

Tot per a conscienciar als joves que els productes estan sobreenvasats i que danyen a l’ésser humà i el medi ambient.