L’estudiant de l’Institut d’Ensenyament de Secundària Broch i Llop, de Vila-real Ximo Palau Marzà s’ha classificat en el primer lloc de la fase autonòmica de l’Olimpiada de Filosofia en la modalitat de dissertació filosòfica. Palau, qui va ser animat a presentar-se pel seu professor de Filosofia, Alfonso Casalta Álvarez, va participar amb 600 estudiants de 70 centres d’Ensenyament Secundari de les tres províncies de la Comunitat Valenciana, en la VII Olimpiada Filosòfica d’Espanya (VII OFE), la final estatal de la qual està previst realitzar en Santiago de Compostel·la.

El tema per la dissertació era sobre El poder del mite i l’alumne Ximo Palau va redactar la seua en valencià sota el títol La fragilitat del mite. El jurat encarregat de la correcció dels treballs ha valorat el seu alt coneixement i ús de la llengua, la seua correcta redacció i també que estava ben estructurada i clara, perquè, tal com s’ha de fer una dissertació filosòfica, plantejava el problema, qüestionava les diferents visions i possibilitats, debatia sobre elles i oferia la seua pròpia opinió en les conclusions.

La fase local de l’Olimpiada de Filosofia està organitzada pel professorat del Departament de Filosofia i Sociologia de l’UJI, sota la coordinació de la professora Sonia Reverter. En aquesta segona edició de l’olimpiada van participar 23 estudiants i estudiants de segon de Batxillerat de diversos centres de la província de Castelló. L’objectiu d’aquest esdeveniment, entre d’altres, és fomentar entre l’alumnat la destresa de l’argumentació i el pensament crític, com a eines fonamentals del desenvolupament acadèmic i intel·lectual dels joves.

EL REPTE FINAL // L’alumne representarà a la Comunitat Valenciana en la fase nacional que es celebrarà, en principi en el mes d’octubre, en cas de la crisi ho permeta. En ella competirà amb els guanyadors i de la resta de comunitats autònomes espanyoles sota el mateix tema per arribar a la fase internacional.

En opinió de la coordinadora de l’olimpiada, «en l’actualitat és important tenir una capacitat de reflexió sobre els esdeveniments que ens toca viure i sobre nosaltres mateixa aprendre a pensar i argumentar forma part de la nostra identitat i Ximo Palau ha demostrat tenir una excel·lent reflexió filosòfica a problemes contemporanis de caràcter social, polític o epistemològic», comenta Sonia Reverter.