L’entrada de la robòtica a les aules és ja una realitat innegable. Un dels centres pioners en aquesta assignatura és l’institut Álvaro Falomir d’Almassora, que aquest curs ha représ el projecte de mentorització entre alumnes de l’IES amb els col·legis de Primària de la localitat: Ambaixador Beltrán, Germans Ochando, Cardenal Cisneros i Errando Vilar

La iniciativa, dirigida pel professor Julio Pacheco, consisteix en que «els més majors són els mentors dels alumnes més xicotets, als qui ensenyen i inicien en el món de la robòtica educativa». El projecte, sota el títol Els robots com a fil d’unió entre alumnes de Batxillerat i Infantil, sorgeix de la necessitat d’introduir la robòtica en l’àmbit educatiu amb l’objectiu que els alumnes aprenguen a través del pensament computacional. «Després de posar en marxa el projecte, i gràcies al patrocini de CaixAlmassora, aconseguim que la mobilització d’alumnat per part de l’IES Álvaro Falomir cresquera exponencialment». «Dels 10 alumnes de segon de Batxillerat i quatre de quart de l’ESO, hem passat a atraure a més de 40 estudiants com a mentors», explica Pacheco. Tot, per a abastar «un dels objectius més ambiciosos del projecte: poder realitzar una labor social que sembre les llavors en l’estructura dels xiquets i adolescents, a través d’una acció cultural», declara el docent.

I és que a través de la robòtica educativa «es crea una intersecció de coneixements, de vivències i de transmissió de saber, de caràcter bidireccional, que facilita la xarxa de relacions entre els més majors i els més xicotets i que aquesta es vaja enfortint amb les successives visites que realitzem als col·legis». D’aquesta manera, el projecte de l’Álvaro Falomir traspassa la frontera merament educativa i es consolida com a agent de socialització.