L’institut Politècnic de Castelló ha iniciat aquest curs una nova marxa educativa amb la seua adhesió al programa Erasmus+ de la mà del projecte Broadening Knowledge and Skills. D’aquesta manera, el centre castellonenc continua amb la seua política d’extensió, de-senvolupant diverses mobilitats que ofereix tant als docents com al seu alumnat. Carmen Esteve, una jove de 22 anys que cursa el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Electromecànica, és una de les estudiants que gaudirà d’aquesta nova iniciativa que li permetrà internacionalitzar els seus estudis gràcies a una estada de pràctiques formatives a Irlanda, que s’extendrà durant més de tres mesos.

--A poques setmanes per a iniciar aquesta nova marxa, què esperes de la teua estada a l’estranger?

--Per a mi és una oportunitat, sobretot per a aprendre l’idioma, ja que com millor s’aprén una llengua és practicant-la. Vaig decidir sol·licitar una beca Erasmus+ perquè suposa una ferramenta que et dona l’oportunitat de realitzar les Formacions a Centres de Treball (FTC) en un altre país. Amb la col·laboració de l’empresa Accident Repair Management i de l’institut Politècnic de Castelló, les meues pràctiques seran a Irlanda, on tindre l’oportunitat de conèixer una cultura diferent i de viure una experiència única que de segur em facilitarà conéixer a gent nova, alhora que m’obrirà noves portes en el mercat laboral en un futur pròxim.

--I quan viatjaràs per a començar amb la teua estada a Irlanda?

--L’estada es realitzarà del 22 de març al 22 de juny d’aquest any 2020, coincidint amb el mòdul d’FTC que es cursa durant el tercer trimestre del segon any del cicle formatiu. M’agradaria aprofitar per a dir que tot això ha sigut possible gràcies a l’esforç dels meus professors Isabel Calduch Gumbau i José Verchili Pérez, coordinadors del projecte, així com a la gran tasca dels meus companys i de la meua empenta. Això ha fet possible que un grup d’alumnes siguem beneficiaris d’una beca Erasmus+, en aquest cas a Irlanda.

--Compartiras aquesta experiència a Irlanda amb més companys del teu institut?

--En el transcurs de l’estada a Irlanda estaré acompanyada d’un total de sis alumnes més, dels quals tres d’ells (Oscar, Raúl i Daniel) van amb mi a classe des que van començar el cicle formatiu l’any passat.

--Per què vas triar el títol de Formació Professional de Carrosseria i Electromecànica?

--En un principi, vaig triar fer una cicle de Formació Professional per l’oferta laboral que ofereix aquest títol tècnic que, a més de brindar-me l’oportunitat d’aprendre un ofici, coincideix amb una de les meues passions: el món de l’automobilisme.

--A quin àmbit t’agradaria dedicar-te en un futur?

--M’agradaria continuar estudiant per a obtindre títols superiors com, per exemple, FPS Automoció i FPS Electrònica per a, en un futur, poder obrir el meu propi taller de competició.

--El sector en el que t’estas especialtzant es troba encara molt ‘masculinitzat’. Creus que aquest factor pot perjudicar, una vegada finalitzes els teus estudis, amb la teua entrada al món laboral?

--En els meus estudis no he tingut cap problema, si ens referim a discriminització pel simple fet de ser dona. Respecte a la meua estada a Irlanda, crec que allí no se’m discriminarà, sinó al contrari; perquè en el moment en què l’empresa es va a-ssabentar que una de les beques l’havia aconseguida una xica es va interessar molt. No espere en cap moment un tracte diferent, però he d’admetre que, segons la meua experiència laboral en el sector, molta gent es sorprén i, fins i tot, dubten de la meua vàlua pel simple fet de ser dona. Això és un aspecte que ha de normalitzar-se ben aviat per a que hi haja un bon ambient laboral i poder continuar treballant dins d’aquest sector.