L’assignatura pendent en alguns cursos dels nostres centres educatius s’endinsa a les aules de l’IES Álvaro Falomir d’Almassora. L’educació sexual s’instal·la des d’aquesta setmana en les classes d’aquest centre educatiu després d’una demanda per part de les famílies i també de l’Ampa.

Així, l’encarregat de realitzar les sessions serà el psicòleg, terapeuta gestalt i especialista en sexualitat Manuel Mestre, qui explica que, en l’actualitat, hi ha pares i mares «als qui els costa parlar d’aquests temes amb els seus fills de forma natural i necessiten també orientació». «Així i tot, els animem que ho facen. Els missatges que donem i els valors que transmitim els pares va quedant als fills i és important que parlem amb ells», comenta.

Els tallers, en els quals prevaldrà el diàleg i el debat, estan dirigits a l’alumnat de 1r i 4t d’ESO i 1r de Batxillerat, ja que a través del programa PIES de la Generalitat valenciana, la resta de cursos «estan coberts», tal com aclareix Mestre. Així, l’estudiantat d’aquests nivells rebrà dues sessions diferents, una per setmana. En el cas dels més joves, aquests mesuraran els seus coneixements mitjançant un concurs de preguntes escollides entre lesbrealitzades per part dels propis estudiants de manera anònima. Quant als alumnes de l’últim curs d’ESO, s’incidirà especialment en el tema de la imatge i l’autoestima corporal, per a afavorir l’acceptació d’un mateix; i en el cas de Batxillerat es prioritzarà en conceptes de relacions de parella en els qual es plantejaran dinàmiques que puguen previndre qualsevol tipus de violència, amb al·lusions al respecte i el bon tracte en els vincles amorosos, entre altres coses.

«Hui dia, existeix molta informació al nostre abast; malgrat això, els joves poden tindre llacunes i errors sobre les relacions sexuals», recorda Mestre. Per a educar en el bon sexe, el responsable basa el seu discurs en quatre pilars fonamentals: respecte, igualtat, sinceritat i responsabilitat compartida. «En aquesta societat estem hipersexualitzant a la infància. A més, sembla que hi ha certa pressió social per a tindre relacions com més prompte millor i els joves han de bregar amb aquesta situació», explica. I no és fàcil. És per això que és fonamental «ensenyar-los que la sexualitat és una cosa bona, però que un pot dir que sí a una relació sexual i no quan no es sent preparat o no te forma de previndre els riscos», sentència Mestre.

I és que vivim a una societat sobreinformada i molts joves infonen en idees falses sobre la sexualitat. Les habilitats socials, els valors en els quals som educats i la nostra actitud front la vida i les relacions és vital per a redirigir-nos cap a una sexualitat igualitària i respectuosa.