Davant la impossibilitat que els alumnes i docents assistisquen als centres educatius a Espanya pel coronavirus, les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) s’erigixen com a pràcticament l’única alternativa perquè l’alumnat continue aprenent. Encara que és evident que, una vegada conclosa esta crisi, la docència presencial continuarà sent el pilar fonamental sobre el qual ha de plantejar-se l’ensenyança, situacions com l’actual mostren el gran potencial que poden tindre les TIC en qualsevol nivell educatiu.

Des de principi de curs, en l’IES Broch i Llop de Vila-real s’està duent a terme un projecte d’innovació d’educació inclusiva, per mitjà de l’ús de les TIC subvencionat per la Conselleria d’Educació. Es tracta d’un projecte interdisciplinari, obert a la participació de qualsevol profesor/a del centre, en el qual es treballen els continguts curriculars de manera inclusiva per mitjà de l’ús de tablets. Aquesta iniciativa s’emmarca dins del projecte Aules del Futur. Anglès, Matemàtiques, Tecnología, etc., en qualsevol assignatura es pot fer ús de les potencialitats que oferixen les TIC. Representadors de gràfiques matemàtiques, Kahoots, traductors on line, tutorials d’educatius de YouYube o programació per mitjà de Scratch són algunes de les múltiples aplicacions que ja hi ha empleat el professorat en el present curs.

INTERACCIONS

En aquest projecte, els alumnes han de treballar els continguts curriculars per parelles o en grups. Les interaccions que tenen lloc en aquestes agrupacions fan que, a més d’obtindre múltiples beneficis socials i comunicatius, l’aprenentatge es reforce amb l’adquisició de competències digitals. A més, l’alumnat amb una major competència curricular en una assignatura pot rebre ajuda d’alumnat que, encara que no tinga tant nivell en la mateixa, sí que tinga una disposició o habilitat digital major i viceversa. En aquest sentit, és vital que cap alumne es quede desplaçat durant la seua implementació, perquè l’eix fonamental del projecte és la inclusió de tots els alumnes.

El projecte ha tingut una gran acollida, per part dels alumnes (van ser ells els que van proposar esta iniciativa) i del professorat. Mereix una menció especial el claustre de professors de nova incorporació al centre, que desconeixia el projecte i que ha mostrat una gran implicació. Encara que, de moment, el número de tabletes és molt limitat i encara és davall el percentatge d’alumnes que han pogut disfrutar-les, s’espera poder augmentar en un futur molt pròxim el nombre de recursos i fer-ho extensiu en un percentatge majoritari.