L’IES Jaume I de Borriana s’ha convertit en pioner a la Comunitat Valenciana en l’aplicació de les tècniques d’Aprenentatge Basat en Projectes, ABP. Es tracta d’una iniciativa que afectarà a alumnes de primer curs d’ESO i que ja ha donat els primers resultats, i a més a més satisfactoris. Implicació de l’alumne, treball col·laboratiu i en grup i recerca són només algunes de les bondats d’aquest tipus d’aprenentatge que no implica fer deures a casa, encara que la veritat és que de manera voluntària els estudiants continuen fora de l’horari escolar realitzant tasques amb el projecte.

Però, a més, suposa un aprenentatge que, a diferència del referit en estudi amb la intenció d’un examen, no s’oblida. Així es va expressar, per exemple, Vicent Doménech, cap inspector d’Educació, qui va indicar que «està demostrat que els alumnes amb autonomia maduren més ràpidament que els que no la tenen i el secret d’aquest tipus d’aprenentatge és precisament aquest, els alumnes estan supermotivats i açò repercuteix en el propi alumne, en la construcció de la seua personalitat»

L’inspector, que va assistir a la presentació del projecte, amb la presència dels deu patrocinadors i de les alcaldesses de Borriana, Maria Josep Safont i Les Alqueries, Esther Lara, així com la subdirectora Territorial d’Educació, Maria José Palmer, va ser rotund en destacar els beneficis d’aquest tipus d’ensenyament: «Tots sabem que hi ha aprenentatges que s’obliden perquè la ment no és tan gran com perquè li entre tot. Per aquest motiu la ment esborra aquelles coses que no li interessen, però un aprenentatge per mitjà del projecte fa que el tema estudiat ja mai més siga un desconegut».

tècnica combinada

Aquesta tècnica consisteix a combinar la metodologia de l’aprenentatge basat en projectes, l’educació en valors i la innovació educativa. És a dir, es formen grups de treball i cadascun es va a encarregar de portar avant la realització d’un projecte des del seu punt de vista, que després plasmen en una maqueta. Entre els projectes en els quals s’ha treballat es troben matèries tan diverses com la confecció d’una base de dades dels parcs naturals, la història d’Egipte o el teorema de Pitàgores.

Els professors són l’última ajuda als alumnes i sempre després que ells hagen tractat d’aconseguir i entendre el tema en qüestió. La coordinadora del ABP de l’IES Jaume I, Rocío Montolío, va assegurar que «estem orgullosos del nostre treball, de l’equip de 13 docents que assumeixen el repte i que donen exemple perquè tinga continuïtat en 2º el pròxim any». Informa: Javier Martí.