L’art esdevé sovint una plataforma incomparable i de gran valor per a la transmissió d’idees i pensaments. És una ferramenta amb poques limitacions --possiblement l’única siga la ment humana, la imaginació-- i és accessible per a tots, de fet, el missatge més cru pot arribar amb més facilitat i esdevenir fins i tot bonic de la mà de l’art. La literatura, sense cap dubte ho és. I l’IES Penyagolosa de Castelló la va escollir per a participar en Porte d’Europe, un concurs convocat pel Ministeri d’Educació del Govern Italià.

Al certamen arribaven de la mà de l’institut italià CN Cirillo de Bari, capital de la regió de Puglia, amb qui comparteixen des de fa uns cursos un projecte Erasmus+. Es tractava de crear alguna mena de projecte artístic per parlar de la dura realitat dels refugiats que arriben a terres europees fugint de la guerra i/o la pobresa.

Els professors Paco Breva i Miguel Torija veren una bona oportunitat per desenvolupar la seua proposta en un taller literari que estava impartint per l’alumnat de 1r d’ESO el conegut professor Pedro Gómez, de la mà de la Tertulia Poética El Almadar. Per la seua banda, els alumnes de Breva i Torija, de 4t d’ESO, treballaren els microrelats. Els treballs seleccionats pels professors arribaren a Itàlia, i el contingut va meréixer el reconeixement del Govern del país. Dels més de 500 instituts participants, 20 foren els guanyadors, un d’ells el C.N. Cririllo de Bari i, per tant, el Penyagolosa de Castelló. El premi era participar en una jornada en Lampedusa, una trobada que ha sigut ajornada.