El departament de Música de l’IES Francesc Ribalta de Castelló ha posat en marxa la iniciativa Cançons que ens connecten amb l’objectiu de fer més agradable la quarantena. La proposta consisteix en la creació d’una playlist, el·laborada amb temes proposats per l’alumnat, les families de primer i segon d’ESO, i el professorat del centre. Es tracta de cançons amb un significat especial i moltes d’elles venen acompanyades de frases molt personals i carregades d’emocions.

La playlist acaba de nàixer i anirà creixent poc a poc. Està disponible en: https://view.genial.ly/5e7791360fcfb90d9f98bf8as. Els responsables del centre volen que «tots gaudixen i la compartisquen per tot arreu».

La proposta de l’institut segueix la filosofia de la denominada ApS, una metodologia educativa en la qual es combinen processos d’aprenentatge amb serveis a la comunitat. En aquest sentit, l’aprenentatge va unit a l’actuació directa sobre una necessitat social, prèviament detectada, i al voltant de la qual gira tot eixe procés d’aprenentatge.

Els resultats d’aquest procés, materialitzats en diferents activitats o en un producte final, estan destinats a produir una millora sobre la necessitat social detectada. Aquesta millora social repercuteix al mateix temps en el procés d’aprenentatge, ja que li atorga una dimensió de realitat i autenticitat que difícilment es pot donar en altres propostes educatives. Com a exemple, els responsables del centre assenyalen que «aquests dies hem pogut vore com la gent eixia als balcons a compartir la seua música, fent-nos més agradable el confinament. Música de diferent estils, amb instruments de corda, de vent, de percussió, amb veu... La música ha aconseguit el que semblava impossible, connectar-nos en la distància, unir-nos».