Aina Francés Llueca, alumna de l’institut Broch i Llop de Vila-real, ja es prepara per a representar a la província de Castelló en el concurs literari escolar que convoca el Ministeri de Defensa sota el títol Carta a un militar español, després d’haver sigut triada guanyadora en la fase provincial per la carta Más allá de lo que imaginamos. El lliurament dels premis es celebrarà després de les festes de la Magdalena i serà en abril quan es done a conèixer el guanyador i els finalistes nacionals. En aquesta setena edició del certamen, van participar 29 centres de totes les comarques castellonenques, aconseguint els 343 treballs presentats, fins a situar-se entre les províncies amb major índex de participació; tot un reconeixement explícit per part del Ministeri de Defensa.

--De què tracta el teu relat?

--El relat havia de fer-se en forma de carta. Jo vaig escriure sobre com han contribuït els avanços tecnològics i militars en la millora de les nostres vides. Especialment, he parlat de quins han sigut les aportacions de les Forces Armades que han repercutit directament en la vida de les dones, com l’anestèsia epidural i les ecografies.

--Què has intentat transmetre en la teua carta i en què t’has inspirat per a escriure-la?

--He intentat fer visible el paper de la dona en l’exèrcit i explicar que els avanços tecnològics dels militars, que no sols serveixen per a les guerres, sinó per a millorar la nostra vida quotidiana. El curs passat el meu institut va organitzar un cicle de conferències en el qual vaig tindre l’oportunitat d’escoltar a la doctora en biologia Josabel Belliure, una de les primeres dones a trepitjar l’Antàrtida i al Tinent Coronel Casals, que va ser cap de la base militar espanyola Gabriel de Castella; així com al Tinent General Gan, que ha coronat els Tres Pols. També vam poder conéixer, amb l’Alferes de navili Anou, la tecnologia amb què està dotat el vaixell de l’Armada Hespérides. Les seues experiències professionals em van donar idees per a escriure el relat.

--Què sents després que el teu text haja sigut triat com el millor de tota la província?

--Em vaig sentir molt contenta quan em van donar la notícia i va ser tota una sorpresa que no esperava. Sabia que molts companys també havien presentat els seus relats i que era molt difícil arribar a la final.

--D’on et ve la teua passió per l’escriptura?

--Encara que m’agrada molt escriure, la veritat és que tinc molt poc temps. Són generalment els professors els que ens animen a escriure.

--I per la lectura?

--Des de molt xicoteta sempre he tingut moltíssima afició a la lectura. Als tres anys ja em van fer sòcia de la biblioteca pública de Vila-real i em portaven als contacontes. Llig tant en castellà com en valencià i de gèneres molt diferents, però preferisc els llibres de fantasia i misteri. Soc incapaç de seleccionar un llibre o autor/a perquè a mesura que he anat creixent m’han agradat més els uns o els altres, però destacaria Laura Gallego, Carlos Ruíz Zafón, J.K. Rowling, Cassandra Clare o Suzanne Collins. M’encanta llegir sagues senceres quan tinc temps lliure, especialment a l’estiu.

--Quina importància creus que té la literatura i l’escriptura en l’educació dels més joves?

--Crec que no es tracta només de millorar la teua ortografia i vocabulari. La literatura et permet viatjar per mons reals o fantàstics i conéixer diferents personatges i maneres de pensar. Això ens fa reflexionar, veure les coses des de diferents punts de vista i entendre millor a la resta de persones.

--Què t’agradaria estudiar i a què t’agradaria dedicar-te en el futur?

--De moment estic estudiant el Batxillerat de Ciències. No tinc molt clar a què m’agradaria dedicar-me, però em crida molt l’atenció tot el relacionat amb la investigació i la biologia.