Les famílies de Castelló han représ la rutina després dels mesos d’estiu. Més de 93.000 alumnes d’Infantil, Primària, Secundària, ESO, Batxillerat i Formació Professional ja han tornat a les aules (391 més que l’any anterior), al costat de 9.089 docents (200 de nova incorporació) que reprenen ara la formació acadèmica dels seus alumnes als qui acompanyaran durant una llarga etapa educativa.

I amb la denominada volta al col·le, a més de les noves vivències per als més xicotets de la casa, així com retrobaments amb els seus companys de pupitre, també arriba la costa de setembre. I és que les famílies castellonenques tenen ara que afrontar multitud de despeses en llibres, material escolar, menjador, transport... Una quantitat que pot oscil·lar entre els 220 fins als 1.890 euros, depenent de si el centre és públic, concertat o privat, tal com revela un estudi de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana.

Així, el desemborsament econòmic mitjà al setembre per a la volta al col·legi és de 220 euros en un centre públic (incloent el menjador i el material) i de 725 euros en un concertat, al que caldria afegir els llibres (entre 170 i 300 euros, segons el curs) si no participen en el programa Xarxa Llibres. El secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Vicente Inglada, recomana comparar preus entre establiments, reutilitzar material d’anys anteriors i aprofitar ofertes i descomptes perquè el cost de la volta al col·le siga «el menys onerosa possible».

Després de tres mesos d’estació estival, molts dels alumnes que el passat 9 de setembre van tornar a omplir les aules es van trobar millores i reparacions en els seus centres educatius.

En total, l’Ajuntament de Castelló ha invertit enguany 700.000 euros en la posada a punt dels col·legis de la capital de la Plana, uns treballs que han consistit en l’adequació, reparació i manteniment de les infraestructures docents i que es van realitzar durant tot el mes de juliol.

Unes inversions que es sumen al denominat Pla Edificant, pel qual la Conselleria d’Educació invertirà 93 milions d’euros en un total de 56 col·les de la província de Castelló. Del total, 16 corresponen a centres educatius nous: les rehabilitacions integrals del col·legi d’Almenara, del Comtessa (Llucena) i del CEIP Mare de Déu de la Vallivana (Morella), així com la nova construcció del Jaume I (Vinaròs), la reposició de l’Herrero (Castelló), el de Canet lo Roig, el Jaume I (Borriana) i el Sebastián Elcano (Borriana). En el pla també s’inclouen els CEIPs Ambaixador Beltran i Santa Quitèria (Almassora), el Mare de Déu dels Àngels (Sant Mateu) i el Vicent Marçà (Castelló). L’escola infantil Los Gorriones de Nules i el centre escolar de Soneja també seran renovats, igual que l’institut Vilaplana de Vinaròs, que s’ampliarà, com el Ximén d’Urrea de l’Alcora.

Cal recordar que, després d’anys immersos en un ensenyament en barracons, el Regina Violant d’Almassora i el Jaume I de Vinaròs ja es troben en procés de construcció, així com el Carles Sarthou de Vila-real.

D’aquesta manera, la Conselleria d’Educació trepitja fort l’accelerador amb la finalitat d’agilitzar els treballs de reforma i afavorir la desaparició de barracons en favor d’unes instal·lacions dignes per a l’ensenyament dels nostres joves i menuts.