L’Auditori i Palau de Congressos de Castelló acull aquest dissabte una activitat dirigida a professorat de tots els nivells, amb prioritat per als de música, que té per objectiu fomentar l’expressió artística dels alumnes i promoure una actualització pedagògica en aquest àmbit. Musicaula: música en acció! reunirà en el recinte a 80 docents que, a través de quatre interesants tallers, aprendran com interessar encara més als seus estudiants en la música.

La jornada, organitzada per Cefire artisticoexpressiu de Castelló, començarà a les 9.00 hores i tindrà una durada de vuit hores, en sessió de matí i de vesprada. La condició per a assistir és ser docent no universitari amb destinació en centres públics o en centres concertats de la Comunitat Valenciana o pertànyer a la borsa de treball de la Conselleria d’Educació.

els tallers

El primer taller ho impartirà Adolf Murillo, Doctor en Educació per la Universitat Jaume I de Castelló. Cap a un nou paradigma de les pràctiques musicals té com a objectiu fonamental oferir un context creatiu centrat en la producció sonora a través d’unes rutes creatives pràctiques que faciliten la seua aplicació a l’aula; i que donarà als alumnes la possibilitat de crear les seves pròpies músiques.

El segon taller serà Tot cos sona: percussió corporal, impartir per Enric Pizà, qui diu que tots portem un ritme vital interior, som músics de naixement. A través d’un treball auditiu, corporal, psicomotriu i vocal, els participants descobriran un món que altera el ritme del nostre propi cor; i el moment d’unir la nostra melodia amb la música.

Musique: Psicologia musical, de Judit Gual, tracta de que l’ensenyament musical té la capacitat de millorar els processos cognitius bàsics, contribuint a millorar les aptituds musicals, atenció, percepció o memòria. És per això que els participants en el taller realitzaran exercicis per millorar la comunicació, les emocions o l’empatia, utilitzant la música com a eina.

Per últim, Roberto García parlarà de Soundpainting: l’art de la composició en temps real, el llenguatge multidisciplinar de signes per a la composició en viu. Aquest llenguatge, creat per Walter Thompson el 1974 a Nova York, avui dia té uns 1500 signes que s’utilitzen per generar, organitzar i desenvolupar el material en les creacions en directe. És après i interpretat pels músics, ballarins i artistes visuals, i és accessible a tot tipus d’alumnat independentment dels seus coneixements.

La jornada ha despertat molt interès entre el professorat de tota la província. De fet, per motius d’aforament, des de l’organització han hagut de rebutjar més d’una trentena de sol·licituds d’assistència. La presentació de la jornada serà a càrrec del director del Cefire, Ximo Montañés-

multidisciplinar

Cefire artisticoexpressiu es dedica a la formació del professorat i abraça les especialitats de música, arts escèniques, plàstica i visual, audiovisuals i educació física. En matèria musical, organitzarà dos tallers el pròxim mes d’abril el Castelló, un sobre composició en viu amb Soundpainting, dirigit als Conservatoris de música de Castelló, i un altre sobre el Soundpainting referit a la seua aplicació a les aules.

La institució explica a més amb una àmplia programació en l’àmbit de tota la Comunitat Valenciana, a través de les diferents delegacions que té en tot el territori, que funcionen de manera coordinada.