El Consorci de Museus tornarà a sumar-se enguany, del 15 al 17 de novembre, a la campanya internacional The Big Draw, una iniciativa que porta en funcionament des de l’any 2000 i que considera el dibuix una habilitat fonamental en el desenvolupament dels xiquets i adolescents, així com una forma d’expressió i comunicació en els adults. L’entitat museística ha invitat els centres educatius de tota la Comunitat Valenciana a sumar-se a aquesta experiència educativa unint dibuix, música i dansa en una campanya pròpia que porta per títol ‘Dibuixar Al Son’.

L’activitat, que ja es celebrava en alguns centres valencians, es va realitzar en 2016 per primera vegada a Alacant, Castelló i València de forma coordinada, gràcies a la col·laboració de l’Associació Valenciana de Professorat de Dibuix i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i el Cefire de Torrent.

Més de 30 centres escolars de les tres províncies participaren en la iniciativa dibuixant al so de la música i la dansa. L’activitat es compartirà en xarxes social pujant fotografies i vídeos amb l’etiqueta #DibuixarAlSon creant un grup de treball entre tots els participants.

Art i educació

La iniciativa permet introduir la pràctica artística com a metodologia de treball en l’àmbit educatiu des de diferents assignatures com a audiovisuals o música, a més de plàstica.

Després d’una sessió formativa per a professorat, realitzada el passat 4 d’octubre al Centre del Carme, l’alumnat ha treballat dibuixant la figura humana en assignatures com a dibuix artístic, primer estàtica i després en moviment, desenvolupant tècniques de randa i proporció.

En assignatures com ara cultura audiovisual han treballat la imatge lligada a la música, tractant de desenvolupar el concepte de sinestèsia, i buscant visualitzar formes, colors i ritmes associats als sons amb imatges abstractes.

En l’assignatura de plàstica en l’ESO també s’han estudiat els conceptes bàsics d’expressió bidimensional, punt, línia, pla, textura, composició, lligant els sons musicals a les formes plàstiques i al cromatisme.

Després d’aquest aprenentatge a l’aula, l’alumnat està preparat per a afrontar un esdeveniment performatiu on la música i la dansa seran el motiu inspirador, i el dibuix i la pintura, el vehicle d’expressió. D’aquesta manera s’ha organitzat un esdeveniment en diferents centres artístics on l’alumnat pot posar en pràctica el treball realitzat a l’aula en una acció dibuixística i musical, i que, a més, compta amb la presència d’artistes que han treballat amb ells.