Els alumnes de 5e del col·legi Ausiàs March, de la Vall d’Uixó, participen en un original projecte per a fomentar la lectura i la comprensió lectora i per a que els xiquets adquirisquen gust per la lectura, en especial valencià, per a ampliar el vocabulari en aquesta llengua.

Encapçalats per la seu mestra, Ana del Fresno, enguany continuen desenvolupant la iniciativa però «hem canviat el format», assenyala la professora. Així, han començat el Jumlectómetre. Aquesta denominació naix de la convinació dels conceptes jumanji+lecto (de lectura)+metre (de mesurar).

La iniciativa consisteix en el fet que, cada volta que un jumanquero (alumne de la classe) haja llegit un llibre, ha de pintar en la seua biblioteca un dibuix d’un llibre, per a mesurar qui és el que més llig.

Per cada llibre llegit sumen: 5 punts (si es en castellà) i 10 punts (si es en valencià). A més poden obtindre bonus extra acumulablesper fer la fitxa de lectura (4 punts) i la fitxa de la descripció d’un personatge (2 punts) . D’aquesta manera, segons explica la mestra «els xiquets amplien coneiximents, el vocabulari, milloren l’ortografia i incrementa la imaginació».

El CEIP Ausiàs March es una escola classificada com a CES (Centre d’Acció Singular), i al voltant del 75% dels estudiants son immigrants, porcedents de diferents cultures i ètnies. «El fet de realitzar aquestes activitats és crear hàbits lectors i tindre cada vegada més jovesinteressats per la lectura a més de continuar amb projectes posats en marxa els cursos anteriors», explica la professora de 5e.