La Confederació Gonzalo Anaya d’Ampas (integrada per Fampa-Castelló Penyagolosa, Fampa-València i Fampa Enric Valor Alacant) presentarà una esmena a la totalitat i retirada de la disposició transitòria del ROF de Primària i Infantil sobre la renovació del Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar en els centres autoritzats per la Conselleria d’Educació en els cursos 2016-2017 i 2017-2018. I és que, tal i com expliquen els representants de les Ampa, no estan d’acord amb el canvi normatiu del procés d’autorizació i renovació ni amb «l’eliminació de la consulta directa a les famílies en les 523 escoles que van ser autoritzades per Educació per a implantar la jornada escolar continuada».

A més, segons recalquen, «la disposició transitòria també elimina la possibilitat d’aportar i millorar el Pla Específic de Jornada Escolar de tota la comunitat educativa perquè es renova de manera automàtica el pla específic de la jornada escolar existent i se li dona continuïtat, sense cap aportació». Altra mancança que denuncia la Confederació Gonzalo Anaya és l’avaluació externa de tot tipus de jornada escolar, un element important a l’hora d’analitzar la seua incidència sobre el procés d’ensenyament-aprenentatge i els resultats obtinguts per l’alumnat. «Sense aquest estudi i les seus conclusions científiques, els consellers i les conselleres, representants de les famílies, no disposen de la informació per poder valorar la idoneïtat del Pla Específic de Jornada Escolar i decidir el seu posicionament amb tota la informació necessària».

En aquest sentit, Silvia Centelles, presidenta de la Confederació Gonzalo Anaya i de la Fampa de Castelló, considera que tot això «atempta contra el model d’escola participativa que defensem» i afig que «en tres cursos s’han incorporat famílies noves als centres que mai no s’han pronunciat i amb la disposició transitòria queden excloses per l’Administració». «Els canvis en la renovació de la jornada continuada afecten directament a les famílies, no sols a les vies de participació, sinó també a la conciliació familiar», destaca.

És per tot això que des de la Fampa-Castelló Penyagolosa «volem que qualsevol modificació en la renovació de la jornada continuada es regule a través d’una normativa que modifique la vigent perquè es procedisca a partir d’ella, però no a través de meres instruccions que elabora la Conselleria i que arriben als centres educatius».