La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha creat Rapsodes 2021, un nou projecte d’intercanvi d’experiències educatives per a incentivar l’ús del valencià entre la població escolar, mitjançant les lletres i els versos improvisats.

La iniciativa compta amb la col·laboració de músics valencians, entre els quals hi ha Tesa, Esteve d’Auxili, Malparlat, JazzWoman, Atupa, Kike Gasu i Xavier de Bétera.

La directora general d’Innovació Educativa i Ordenació, Margarida Castellano, ha explicat que "la improvisació oral, dins de l’àmbit educatiu, esdevé un recurs interdisciplinari atractiu per a millorar la competència comunicativa, en especial l’expressió oral i l’enriquiment de vocabulari, així com l’aprenentatge musical, la creació artística, la seguretat personal, el treball cooperatiu, l’educació en valors i la cohesió del grup, aspectes aquests últims claus a l’hora de millorar la convivència als centres".

CONVOCATÒRIA

Rapsodes 2021 s’emmarca en la convocatòria d’intercanvis escolars entre centres educatius de les comarques de predomini lingüístic castellà i centres dels territoris de predomini lingüístic valencià.

La convocatòria està dirigida als centres educatius d’Infantil, Primària, ESO, Batxillerat, FP i Formació de Persones Adultes.

L’intercanvi d’experiències educatives entre l’alumnat dels centres que presenten un projecte conjunt es realitza a través de la planificació i realització d’activitats específiques d’aprofitament didàctic, al voltant de la poesia oral improvisada, la cançó tradicional, la glosa, el rap i altres músiques urbanes, tant des del punt de vista lingüístic com artístic.

El projecte d’intercanvi podrà concloure amb l’enregistrament de material audiovisual, que reculla el treball fet per l’alumnat i el professorat durant el seu desenvolupament. A més, també es podrà organitzar una trobada telemàtica, o fins i tot presencial, si les autoritats sanitàries ho autoritzen, centrada en el cant improvisat.

A més d’aquestes activitats, i amb l’objecte de proporcionar al professorat la formació necessària per al disseny d’aquestes, Rapsodes 2021 inclou un curs en línia de formació, de 20 hores de duració, impartit pel CEFIRE, específic de l’àmbit artisticoexpressiu durant el primer trimestre de 2021.

INSCRIPCIONS

Els centres docents interessats a participar tenen fins al pròxim 3 de febrer per a realitzar la inscripció. Ho han de fer de manera telemàtica i a través del següent formulari (http://www.ceice.gva.es/web/ensenanzas-en-lenguas/convocatorias/), que es troba en la web del Servei d’Educació Plurilingüe (SEP). Una volta estiga emplenat, el formulari s’ha d’enviar des del correu electrònic oficial del centre educatiu a l’adreça electrònica intercanvis_sep@gva.es, del SEP, que serà el que s’encarregue de la gestió del projecte. La convocatòria consta al DOGV (http://www.dogv.gva.es/datos/2021/01/14/pdf/2021_119.pdf).

VALENCIÀ I NOUS LLENGUATGES

Rapsodes 2021 és un projecte dissenyat amb l’objectiu d’acostar el valencià als nous llenguatges en què es comuniquen els i les joves.

Els seus arrels s’enfonsen en el patrimoni musical valencià, que entre altres aspectes es caracteritza per la importància del cant improvisat en el nostre extens repertori tradicional, el qual s’ha transmés fins als nostres dies, renovat i actualitzat, gràcies al treball d’un gran nombre de músics i formacions musicals. Aquesta improvisació oral és un dels trets definitoris del rap i d’altres de les anomenades músiques urbanes, com ara el hip hop, el beatbox o l’ska, les quals han anat incorporant-se a les preferències musicals de la societat i la gent més jove.