El Rebost Digital (ReDi) és el portal col·laboratiu que ha posat en marxa la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport amb recursos i eines digitals per a facilitar al professorat l’ensenyament a distància del seu alumnat davant de la situació de suspensió temporal de les classes presencials a causa del covid-19. El ReDi recull interessants propostes del professorat dels centres educatius de les comarques de Castelló per a treballar especialmente l’assignatura de Música a casa.

Aquest repositori digital (https://www.rebostdigital.gva.es/) obert per la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació fa mes i mig ja mostra més de 1.200 propostes de treball per a totes les etapes educatives. Entre aquestes destaquen el blog Música a l’Artero, que impulsa la mestra de Música del CEIP Vicent Artero de Castelló, Ana Pitarch (https://www.rebostdigital.gva.es/primaria/musica-primaria/), o també el canal de la mestra Laura Tarrasón, del CEIP Novenes de Calatrava de Borriana, penjant reptes per a que l’alumnat puga fer percussió amb el cos i balls de coordinació (https://www.youtube.com/channel/UClQRVmAJF1lRfC9i2V_hP6A).

cada setmana, nous reptes // En el blog Música a l’Artero (http://artero.educaconmusica.com/), la mestra Ana Pitarch llança cada setmana a l’alumnat matriculat en Primària nous reptes dirigits a cada curs d’aquesta etapa de formació. Així, per exemple, als xiquets de 1r els ha proposat, entre altres idees, que imaginen com sonen els dibuixos i el seu nom. En aquesta activitat els facilita un enllaç a una web en què segons el que dibuixen o escriuen sona una música o una altra.

Totes les activitats setmanals de música que proposa Pitarch es poden fer tant en una tauleta informàtica com en un ordinador, i fins i tot es poden fer des del mòbil sense cap problema.

Música de cinema // A l’alumnat de 6é, per altra banda, per a treballar la música en el cinema i la creativitat, els ha llançat el repte de sonoritzar 45 segons d’un curt d’animació fent efectes sonors amb la seua pròpia veu o amb tots els objectes i estris que troben per casa. El blog també té una secció, anomenada joietes, en què per a fomentar la imaginació i la passió per la música dels menuts recull vídeos de Youtube que sorprenen per la seua originalitat musical, per la seua qualitat i per l’habilitat que demostren els seus creadors, i en un altre apartat dona consells a les famílies, com ara com cal estudiar flauta dolça a casa.

Per la seua banda, la mestra Laura Tarrasón, del CEIP Novenes de Calatrava de Borriana, en el seu canal proposa a l’alumnat reptes de coordinació i moviment fent percussió amb el cos amb peces de música clàssica com el Rondó alla Turca de Mozart, La marxa Radetzky de Johann Strauss o, fins i tot, un can-can.

Propostes del CEFIRE // Però les propostes made in Castelló per a treballar a casa l’assignatura de Música que destaquen en el ReDi no són només individuals, ja que el Cefire específic d’àmbit artisticoexpressiu, amb seu a la capital de la Plana, sota el títol Recursos d’estar per casa, acosta tot un ventall d’eines al professorat per a treballar la música, la dansa i l’expressió corporal a casa (https://portal.edu.gva.es/cefireae/va/2020/04/19/recursos-destar-per-casa-musica-i-arts-esceniques/).

La idea és que aquestes propostes puguen funcionar com a detonant de projectes didàctics en els quals explorar les possibilitats sonores, expressives i acústiques que ens envolten i la capacitat que tenen per a configurar-se a partir de l’àmbit domèstic. Amb aquest recurs, el Cefire Artisticoexpresiu proposa un acostament, des d’una perspectiva artística, a l’espai domèstic.

especialistes de l’àrea // En aquests temps, hem canviat l’aula per la casa, per la qual cosa els especialistes de l’àrea de Música i Arts Escèniques del Cefire castellonenc han estat investigant al voltant de propostes artístiques que es puguen realitzar dins de la casa i de com es relacionen amb aquesta i amb els objectes i materials que l’habiten.

Els materials estan dividits en: la casa, la cuina, el bany, el saló, el menjador, l’estudi i el dormitori. En cadascun d’aquests es mostren obres artístiques i recursos didàctics que tracen els seus discursos a partir dels elements que conformen aquests espais. Són propostes permeables que es poden adaptar al context en el qual cada docent treballe, és a dir a les circumstàncies i possibles recursos de l’alumnat.