La comunitat educativa segueix en la seua obstinació de fomentar la lectura entre els més joves. Si fa unes setmanes contàvem el nou projecte dut a terme en l’IES Sos Baynat --en el qual un grup d’alumnes van crear un club de lectura per a reunir-se a l’hora dels patis entorn del llibre El diari lila de la Carlota-- ara és l’institut Francesc Ribalta el que s’ha marcat una nova meta a través del seu cicle Encuentros Literarios. A través d’aquest nou pla, els alumnes des de 1er d’ESO fins a 2n de Batxillerat «tenen l’oportunitat de conéixer als autors que lligen durant el curs, fer-los preguntes sobre les seues obres i, fins i tot, que els signen els llibres i poder fotografiar-se amb ells», comenta la cap del departament de Llengua i Literatura Castellana, Carmen París, qui es mostra entusiasmada per l’iniciativa.

María Menéndez-Ponte, coneguda pels seus llibres infantils i juvenils (i creadora del personatge Pupi) va ser l’encarregada d’inaugurar aquestes trobades al voltant de la seua novel·la Nunca seré tu héroe, en una jornada en la qual va participar un bon nombre d’alumnes de 2n d’ESO i que es va convertir en tot un èxit.

LA MOTIVACIÓ

Es tracta «d’una forma d’aproximar la lectura als alumnes mitjançant llibres de caràcter juvenil amb l’objectiu de motivar-los», explica la responsable del projecte. Segons revela París, és a principi del curs quan el departament proposa les lectures «després de realitzar una valoració de quins són els gustos dels estudiants». Anteriorment, «féiem animacions lectores a través d’actors que representaven fragments de les novel·les que havien de llegir, però ens hem donat compte que el que més els motiva és conéixer en persona als escriptors», revela. I és que l’estudiantat es prepara durant varies setmanes per a aquestes trobades, amb la realització de murals, un debat en classe o un guió amb preguntes, entre altres coses.

En relació a l’elecció dels llibres, París comenta que tenen «prou llibertat en l’ESO. És en 4rt quan comencem a posar-los lectures més clàssiques, sempre buscant la motivació i amb la finalitat d’ajudar-los a desenvolupar les destreses bàsiques; moltes vegades dediquem, fins i tot, una hora a la lectura en classe, més que als continguts lingüístics. És una metodologia innovadora i encara hem d’afermar-la», recalca.

LES PRÒXIMES CITES

La pròxima escriptora que visitarà el saló d’actes del Francesc Ribalta serà María Pareja, amb Dame un like, dijous que ve. A ella li seguiran Mónica Rodríguez, amb Biografía de un cuerpo (5 de gener); Pablo Sebastiá, amb Reikiavik, (13 de febrer, dins del cicle Castelló Negre); Eloy Moreno, amb la seua novel·la Invisible (26 de febrer); David Lozano, amb Valkiria (5 de març); Alfredo Gómez Cerdà, amb Sin máscara (11 de març); i Chiki Fabregat, amb Me llamo Zoila (10 d’abril).