P oden les pràctiques artístiques contemporànies activar-se pedagògicament en el context de l’escola d’una manera autònoma i en relació amb sabers múltiples? Són les formes, mètodes i discursos de l’art contemporani susceptibles de transformar críticament els relats de l’educació?

El Consorci de Museus ha posat en marxa Transversalia, un projecte educatiu fet en col·laboració amb el CEFIRE, que pretén introduir les pràctiques contemporànies en l’àmbit educatiu oferint eines pedagògiques al professorat a través de l’art.

Per al curs 2017-18, s’han proposat tres tallers semipresencials per a professors de Secundària. La proposta Privadesa digital. El jo en la cinta de Moebius es realitzarà a Castelló, al Museu de Belles Arts, el 20 i 21 de febrer i el 19 de maig. Aquest taller intenta respondre a preguntes com: Per què necessitem fer-nos visibles en les xarxes socials? Com construïm el nostre ego a força de likes?

Segons el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, «Transversalia tracta de potenciar i generar un abast superior en les transformacions que s’estan duent a terme en l’àmbit de l’educació artística, tant millorant el coneixement que té el professorat sobre l’art actual com en la forma d’implementar-lo en la seua labor educativa amb els joves».

laboratoris pedagògics

Transversalia indaga en les relacions entre les pràctiques artístiques i educatives a través de tallers, seminaris i recursos en línia. Aquestes experiències operen com a espais propositius, laboratoris pedagògics des dels quals dissenyar experiències, situacions i materials per a activar-los a les aules. El projecte es genera a través de tallers en el què l’art-educador i el comissari treballen junts des d’un principi amb el professorat. El resultat d’aquests tallers es transformarà en diferents eines, com ara unitats didàctiques i exercicis, que seran accessibles en la web transversalia.org i en la del Consorci de Museus.