Un 23 d’abril de 1999 s’obrien les portes d’un imponent bloc o edifici dedicat a allotjar el coneixement de la Universitat. Va ser una aposta molt arriscada al concentrar en un únic lloc el fons bibliogràfic i documental d’una institució d’ensenyament superior. En aquell moment, les universitats espanyoles encara pensaven en comptar amb biblioteques de departament i de Facultat. Nosaltres anàrem un pas més enllà, ens fixarem en les biblioteques universitàries estrangeres i les tendències estaven en crear biblioteques universitàries de campus. El temps ens ha donat la raó. Avui la resta de biblioteques universitàries espanyoles han anat concentrant en únic punt o per àrees (en cas de les universitats grans) les seves biblioteques disperses.

Han passat ja vint anys des de la posada en funcionament de la biblioteca UJI i si analitzem els resultats han estat molt positius. Per una banda, s’ha aconseguit un aprofitament de recursos humans i econòmics ja que es dóna servei des d’un únic lloc i no en quatre biblioteques de facultat com podria ser el cas de la nostra institució. També s’han facilitat uns bons serveis a la nostra comunitat universitària, sent un dels més acceptats i encertats el d’obrir 24 hores durant el període d’exàmens, així ho manifesten els estudiants tant en les enquestes de satisfacció com els comentaris que fan. La Biblioteca UJI és un gran contenidor cultural. Hem passat de ser prestadors de llibres en suport paper (a dia d’avui encara prestem més de 100.000 llibres i altre material audiovisual) a ser facilitadors de serveis de suport a la docència i la investigació com ser la consultoria en temes de propietat intel·lectual, ser gestors del repositori o dipòsit digital, facilitadors dels DOI (Digital Object Identifier), o proveïdors d’espais per a l’estudi i de treball en grup. És una de les tendències i és el que estan sol·licitant els nostres usuaris. Cal ser proactius i adaptar-se a la situació de la transformació digital que està produint-se. Per la qual cosa avui comptem amb una col·lecció de revistes científiques digitals d’uns 75.000 títols i un fons bibliogràfic digital de més de 150.000 ítems. L’aposta és totalment digital i cal estar a l’última i dedicar els majors esforços en aquesta línia.

La Biblioteca UJI es va concebre com un edifici de campus, cèntric, funcional, pràctic, modular i diàfan, la qual cosa ens permet tenir molta flexibilitat i condicionar els espais. La Biblioteca UJI són dos blocs similars i contigus amb una connexió, a través d’un passadís per planta o nivell. La primera fase o primer bloc, com ja hem comentat, es va obrir el 23 d’abril de 1999 i, pocs anys després, un 24 d’octubre de 2005, s’inaugurava, el segon bloc o segona fase de l’edifici de biblioteca. En total, compta amb una superfície construïda de 16.000 m2, uns 2.000 llocs de lectura i al voltant de 100 cabines d’estudi per a treball en grup. Tot l’edifici compta amb wi-Fi i un equipament elèctric i informàtic adaptat a les necessitats dels usuaris. El fet de tindre un únic edifici o servei de biblioteca, al llarg d’aquests vint anys, ens ha facilitat molt les coses i ens ha permès mantenir una comunicació directa i ràpida, així com una bona coordinació entre els recursos humans que treballen en el servei.

La Biblioteca UJI compta, des de l’any 2004, amb un sistema de gestió de qualitat, ISO 9001. També disposa d’un sistema de radiofreqüència, RFID, per al seu fons bibliogràfic i documental la qual cosa facilita moltíssim poder prestar el material a través de les tres màquines d’auto préstec i realitzar un inventari totalment de manera automàtica per gestionar millor el material bibliogràfic. El Repositori UJI (http://repositori.uji.es/) és un altre dels actius i al que estem dedicant més afanys ja que és el dipòsit digital per excel·lència dels nostres investigadors. És també el mostrador i el dipòsit de la documentació digital de la nostres terres. A hores d’ara, el repositori UJI compta amb 50.000 documents digitalitzats (llibres, vídeos, programes de ràdio, revistes, fotografies...).

En el rànquing elaborat pel CSIC, ara fa un parell de mesos, el Repositori UJI es trobava en el lloc número 11 a nivell nacional i en la posició 141 a nivell mundial d’un total de 3.077 repositoris institucionals. Cal indicar que en els últims anys hem establert línies de col·laboració amb diversos ajuntaments (Cabanes, Vistabella, Vilafamés o Borriol) i continuem estant oberts a participar amb altres corporacions municipals per la digitalització de la seva documentació històrica. També hem establert convenis de col·laboració amb entitats privades com la Fundació de la Caixa Rural Benicarló i la Fundació de la Caixa Rural d’Onda per tal de digitalitzar el seu fons bibliogràfic i fotogràfic. Tot aquest material juntament amb l’arxivístic municipal es troba allotjat al nostre repositori dins de la comunitat Arxiu Digital de Castelló i agrupat i ordenat per població.

En definitiva, gràcies a la confiança dipositada amb nosaltres de tots els rectors i ara la rectora i els seus respectius equips rectorals, així com de tot el personal que desenvolupa les seves tasques hem d’estar orgullosos d’haver aconseguit no sols un bon edifici bibliotecari (funcional, innovador i pràctic), sinó en general de tot el que s’ha fet en la nostra Universitat, per comptar amb unes instal·lacions de categoria i de primer nivell. Però el més important de tot és que són obres molt utilitzades i ben valorades pels nostres usuaris i per la ciutadania en general.

*Director de la Biblioteca UJI