Enguany, i celebrant el 25è aniversari de la creació de l’UJI, volem homenatjar tots els nostres ambaixadors i ambaixadores i també un de molt especial, el nostre segon ambaixador honorífic. Fa dos anys, vam crear aquesta figura per a destacar una persona que ha fet una promoció de la Universitat que va més enllà del seu àmbit geogràfic, que ha tingut un efecte mediàtic i personal pel seu prestigi i per la seua tasca. L’any 2014, el nostre primer ambaixador honorífic va ser el professor i conegut escriptor Santiago Posteguillo, qui sempre es presenta com a valencià i professor de la Universitat Jaume I.

Enguany, el nostre nou ambaixador honorífic és el professor Juan Bautista Carda. Catedràtic del Departament de Química Orgànica i Inorgànica, Juan Carda és un reconegut investigador i director de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real.

Això no obstant, la raó que el fa mereixedor d’aquesta distinció és la promoció internacional que ha fet sempre de la Universitat Jaume I. Gràcies a ell, la Jaume I va iniciar col•laboracions amb la Universitat de Tecnologia Química i Metal•lúrgia (on és professor emèrit) i la Universitat St. Kliment Ohridski de Sofia a Bulgària; la Universitat de São Carlos, la Universitat Estatal de Ponta Grossa i la Universitat de Rio Grande do Sul de Brasil; la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic; la Universitat Simón Bolívar de Caracas a Veneçuela; la Universitat Nacional de Colòmbia (seu de Bogotà i seu de Medellín), i la Universitat Pedagògica Nacional de Colòmbia. Amb aquestes universitats, l’UJI ha mantingut relacions continuades durant més de 10 anys, i en alguns casos durant més de 20 anys, gràcies al treball constant com a ambaixador del professor Carda. S’ha dirigit tesis a estudiants d’aquestes universitats, s’hi ha col•laborat en projectes d’investigació, s’ha tutoritzat investigadors i s’han realitzat diverses estades per tal de definir programes i plans de col•laboració. Ara, Juan Carda continua ampliant la seua xarxa de contactes amb universitats i institucions del Japó i de la Xina, sempre proporcionant nous convenis i noves col•laboracions a la nostra universitat.

Juntament amb els ambaixadors honorífics, tenim una gran xarxa d’ambaixadors i ambaixadores internacionals. El Japó, l’Índia, el Líban, els Estats Units, Mèxic, l’Equador, Canadà, Brasil, Puerto Rico, Austràlia..., i així fins a 43 països on estudiants, professors i personal d’administració porten el nom de l’UJI. Alguns fan exposicions, xarrades i jocs amb estudiants, i ensenyen vídeos i fotografies que deixen bocabadat més d’un. Altres ens representen en fires educatives i setmanes internacionals. I tots llueixen la universitat a què pertanyen o que han visitat durant un temps.

Aquesta és la tasca dels ambaixadors i ambaixadores de l’UJI. Són persones orgulloses de la seua universitat i gaudeixen presentant-la als altres; creuen que som una universitat de qualitat, internacional i amb esperit obert per a acollir a tots aquells que vulguen visitar-nos, estudiar o treballar al nostre campus.

Es tracta d’una activitat voluntària que té un procés d’admissió i un nomenament anual per a l’estudiantat i de dos anys per al professorat i personal d’administració, ja siguen visitants o pertanyents a la nostra universitat. Cada vegada són més els ambaixadors i ambaixadores que sol•liciten la renovació any rere any per a continuar formant part d’aquesta xarxa de representants.

Després de quatre anys, ja comptem amb 230 ambaixadors i ambaixadores arreu del món. Les seues accions ens han dut a signar convenis amb 171 universitats i a iniciar intercanvis d’estudiants, de professors i investigadors i de personal d’administració, i també codireccions de tesis doctorals, tràmits per a fer dobles títols internacionals, intercanvi d’experiències i intercanvis docents, coautories de publicacions i coparticipació en projectes internacionals, entre altres col•laboracions.

A més, des de 2012 existeix la figura de l’ambaixador o ambaixadora nacional. També és una persona que està satisfeta i orgullosa de la institució on treballa o estudia i ho vol transmetre allà on hi haja altres estudiants que podrien estar interessats a matricular-se a l’UJI, normalment a centres de secundària. Gràcies a ells, la nostra universitat és coneguda fora de la província de Castelló, en llocs on és difícil fer una promoció directa.

El treball que realitzen els ambaixadors i ambaixadores és molt important, i més encara quan són les seues pròpies experiències les que utilitzen per a despertar l’interès del futur alumnat en la vida universitària. Són el rostre de la universitat.

Al principi, es van establir algunes accions bàsiques perquè els ambaixadors realitzaren, tant en les seues estades acadèmiques com de retorn a la seua institució d’origen, en el cas dels que ens visiten. Eren accions senzilles, com ara el lliurament d’una carpeta amb material promocional de l’UJI a les oficines de relacions internacionals de les universitats estrangeres. No obstant això, cada ambaixador i ambaixadora, en la mesura de les seues possibilitats, ha proposat noves accions i formes efectives de comunicar-se amb diferents públics i, així, la tipologia d’activitats ha anat augmentant.

També és important ressaltar que hi ha una important retroalimentació amb els ambaixadors i ambaixadores sobre la informació que ells consideren que ha d’actualitzar-se o modificar-se per a portar un missatge més efectiu al públic destinatari. Cada vegada amb més freqüència, els voluntaris estan disposats a compartir amb nosaltres les seues observacions i suggeriments per a millorar el programa.

Aquest és un programa amb molt d’èxit a la Universitat Jaume I i des d’ací volem expressar el nostre agraïment a totes les persones que ens ajuden a donar a conèixer l’UJI més enllà del nostre territori. H

*Vicerectora d’Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme de l’UJI