Entre de casualitat en la pàgina web de Renfe i quina és la meua sorpresa quan em trobe amb una oferta per a viatjar amb AVE des de Madrid a Castelló. La retòrica és bona: “El año 2015 es el año en el que se ponen en funcionamiento los trenes de alta velocidad de la nueva línea del AVE Madrid-Castellón”.

Busque per curiositat algunes notícies sobre l’arribada de l’alta velocitat a les nostres comarques. I la sorpresa encara és major. El 18 de gener del 2006 (ara fa una dècada!) Rodríguez Zapatero ja la va anunciar per al 2010. A l’igual que Francisco Camps, poc després.

I durant estos deu anys, els anuncis s’han succeït, a parts iguals entre els dos grans partits. En els últims temps, Mariano Rajoy, la ministra de Foment, Ana Pastor, o Alberto Fabra, per citar només alguns noms emèrits, marquen la data per al 2015.

L’espectacle és, com es pot entendre, esperpèntic. I lamentable quan es veu en perspectiva i es comprova com la majoria dels anuncis, la majoria dels titulars, apareixen quan ve alguna campanya electoral. I sense cap vergonya, uns i altres tenen la barra de tornar a traure el sonsonet i continuar fent malabars davant la gent.

Tot plegat, de moment no pareix massa bona idea fer-li cas a Renfe i reservar el bitllet Madrid-Castelló “para tener los mejores precios”.

La realitat és, després de tot, que ens trobem en el 2016 i que encara no sabem certament quan tindrem l’AVE en Castelló. Però sí que podem viatjar amb alta velocitat al gran nucli econòmic i tecnològic: Lleó. Zapatero pot estar satisfet. H

*Alcalde de Betxí