Recorden aquella pel•lícula que es titulava La historia interminable? Doncs les ‘històries’ de l’antiga gestió de la Generalitat Valenciana tampoc s’acaben mai. Ja feia temps que ens ensumaven que algú s’havia omplert les butxaques, el que no sabíem era que ho havien estat fent amb una cosa tan intocable com hauria de ser l’educació pública, el dret més fonamental dels nostres fills i filles i la garantia del nostre futur com a societat.

No sabem fins a quin punt sabien o no sabien els que havien de saber. El que sí que hem descobert és que a Ciegsa, l’empresa pública que gestionava la compra de barracons escolars i la construcció de centres escolar, els salaris eren descaradament alts i que el sobrecost pagat podria arribar a 1.000 milions d’euros. Esgarrifa, com a poc.

Però el que més ens indigna no són els diners que ens hagen pogut furtar als valencians i que hauríem pogut dedicar a sanitat, polítiques socials o cultura. El que ens fa encara més ràbia és que, amb aquests tripijocs de triler, s’ha perpetuat l’estada de milers de xiquets i xiquetes en barracons, patint fred, calor i manca d’espai.

Amb tots eixos diners, s’haurien pogut construir dos-cents col•legis complets. Amb patis, passadissos per penjar murals, calefacció, materials i condicions decents. Però no va ser així perquè alguns preferien brindar pels seus èxits amb xampany del car. Hi ha qui té molta barra. Mentrestant, el nostres xiquets segueixen en barracons. H

*Alcaldessa d’Almassora