En la nostra diòcesi hem començat el Mes Missioner Extraordinari recordant els tres missioners nascuts als nostres pobles, la santedat dels quals ha sigut reconeguda per l’Església, que els ha elevat a l’honor dels altars.

El primer va ser el beat Jacint Orfanell. Naix a la Jana en 1578. Comença els seus estudis en el convent dels dominics de Sant Mateu. Després estudia en València, Alcalá de Henares i Lleida. Els seus superiors volen que es dedique a l’ensenyament de la teologia, però ell manifestà el desig de ser missioner a l’Àsia. El 28 de juliol de 1605 inicia el viatge que el portaria ea Filipines, on arriba el 30 d’abril de 1606. El 25 de juny de 1607 arriba al Japó, la seua destinació missionera definitiva. Els missioners estaven sotmesos a forts controls per part de les autoritats i en la vida de l’Església s’alternaven períodes d’una llibertat relativa amb èpoques de persecucions. En 1615 es va decretar l’expulsió del Japó.

Jacint Orfanell i altres religiosos, quan el vaixell que els portava al desterrament ja s’havia endinsat en el mar, ajudats per alguns cristians van tornar d’amagat amb unes barques a Nagasaki, on clandestinament continuaren sostenint la fe dels cristians que patien persecució i reconciliant als qui per por al martiri havien negat públicament la fe. En les seues cartes i informes trobem abundants notícies sobre les tortures a les que aquests eren sotmesos.

El 25 d’abril de 1621 és capturat quan visitava uns cristians en un llogaret i el traslladen a Nagasaki, a una presó construïda per als religiosos que es trobaven clandestinament al Japó. Des d’allí va escriure algunes cartes en les quals manifesta la convicció que el martiri estava a prop. El dia 9 de setembre fou condemnat a morir cremat i executat l’endemà juntament amb els altres missioners empresonats amb ell. La seua passió per l’Evangeli i l’amor als cristians del Japó el va portar a lliurar la vida per Crist.

*Bisbe de Tortosa