Com a fruit de les dos últimes assemblees del Sínode dels bisbes, el papa Francesc ha dirigit a l’Església una exhortació apostòlica que porta per títol L’alegria de l’amor. La situació de la família i el desig d’acompanyar a les famílies cristianes en el seu camí vital i creient ha sigut una preocupació de l’Església durant les últimes dècades i és també una prioritat per al papa Francesc. Aquesta nova exhortació no pot ser aïllada de la preocupació pastoral que l’Església sempre ha tingut per aquesta institució fonamental per a la persona humana.

Sens dubte, hi ha motius perquè el Papa haja impulsat aquesta nova reflexió sobre un tema que no és nou: avui tots percebem que la situació de moltes famílies és d’una debilitat extrema. El Papa ha dedicat el capítol segon de l’exhortació a exposar la realitat actual i els desafiaments que aquesta planteja, i menciona alguns factors que estan influint en aquesta institució decisiva “per al futur del món i de l’Església” (núm. 31): l’individualisme en les relacions intrafamiliars; l’actual organització de la vida social i laboral; la disminució del nombre de matrimonis; la debilitat dels vincles familiars, sotmesos “a la precarietat voluble dels desigs i les circumstàncies”.

El camí que el Papa ens proposa és centrar la nostra mirada en Crist, que ens mostra de manera concreta i plenament humana l’amor de Déu: la seua encarnació i naixement “en una família humana” (núm. 65); l’inici dels seus signes de salvació a Canà de Galilea; les seues relacions i trobades amb persones amb qui comparteix els seus moments d’esperança i de dolor, etc… són moments que ens ajuden a descobrir que la família és quelcom més que una “institució”: és el lloc privilegiat d’humanització i de descobriment de l’amor de Déu. Llegida des d’aquesta perspectiva, podem afirmar que l’exhortació L’Alegria de l’amor és tota ella un cant al matrimoni i la família. H

*Bisbe de Tortosa