L’any acadèmic 2015/16 ha estat un període important per a la Universitat Jaume I. No sols perquè ha complert 25 anys donant servei a la societat castellonenca com a motor de desenvolupament socioeconòmic i cultural del seu entorn a través de la creació i transmissió de coneixements. També perquè ha estat un any de posada en marxa i consolidació de propòsits que han consolidat la UJI com un referent d’innovació a l’educació superior.

Tots són partícips d’aquest èxit: alumnat, professorat, personal d’administració i, per descomptat, el seu antic alumnat. Ara fa dos anys, la universitat va fer una forta aposta pels seus titulats i titulades creant el Programa d’antics alumnes AlumniSAUJI.

Un projecte per a enfortir les relacions entre els i les exalumnes, la societat i la universitat. Un espai de trobada entre els aproximadament 40.000 alumnes que han passat per la Universitat Jaume I, totes aquelles persones que, sense haver passat per les aules, simpatitzen amb la institució educativa castellonenca.

No partia de zero, comptava amb el bagatge previ de SAUJI (la Societat d’Amics i Antics Alumnes de la Universitat Jaume I) que durant més de quinze anys havia estat desenvolupant aquesta tasca amb uns resultats més que satisfactoris. Però calia fer un pas més enllà. La UJI, igual que la resta d’universitats europees, viu immersa en un fenomen ascendent: la internacionalització dels seus antics alumnes produïda per la creixent mobilitat geogràfica.

Aquesta circulació d’alumnes està originada per la projecció internacional i de qualitat dels estudis que ofereixen les institucions d’educació superior que provoca que molts alumnes abandonen els seus països d’origen per anar a estudiar a altres universitats estrangeres, i posteriorment la mobilitat dels estudiants en la recerca de feina, a conseqüència de la manca d’oportunitats laborals en què s’han vist immersos durant els darrers anys.

Coneixedors d’aquestes particularitats va nàixer la voluntat de crear clubs internacionals de l’antic alumnat de la Universitat Jaume I per a revitalitzar els lligams d’unió entre la UJI i els seus titulats i titulades, i mantindre viva i latent la il·lusió de formar part de la història d’aquesta Universitat. Els clubs internacionals AlumniSAUJI són una representació territorial d’antics i antigues alumnes a diversos països.

Tenen com a finalitat impulsar i promoure activitats de col·laboració, intercanvi i millora professional dels titulats i titulades de la UJI en les seues zones de residència actual, a més d’oferir assessorament institucional i acadèmic per part de la universitat i donar-los accés a serveis i formació en línia.

La creació d’aquests clubs no sols pretén reforçar el vincle dels antics alumnes amb la institució en la qual es van formar, sinó també servir de mitjà per a establir lligams amb altres membres de AlumniSAUJI, independentment del seu lloc de residència. Amb els clubs també es vol potenciar la xarxa col·laborativa dels antics alumnes per a enfortir projectes professionals, facilitar informació als futurs i futures alumnes d’aquell país interessats a estudiar a la UJI, així com donar suport als nouvinguts arribats al país del club per a facilitar l’acollida.

A més a més, es fomenten les activitats lúdiques i d’oci a través de l’organització de trobades d’antics i antigues alumnes i altres accions que impulsen que augmenten les seues relacions.

El primer club // La iniciativa ha començat per Colòmbia. L’elecció no ha sigut a l’atzar, sinó que ha estat motivada per la gran quantitat d’exalumnat que té la universitat en aquest país, la majoria del qual ha cursat postgraus internacionals, i el contacte constant que sempre ha existit entre la UJI i tots ells a través de projectes col·lectius, internacionals o relacions personals.

D’aquesta manera va quedar inaugurat el passat 29 de maig per part del rector de la Universitat, Vicent Climent, i el vicerector d’Economia i PAS, Miguel Ángel Moliner, el I Club Internacional AlumniSAUJI Colòmbia, coincidint amb la trobada d’antics i antigues alumnes de la UJI que resideixen en aquell país.

Una fita important on va quedar reflectida la fidelitat i entrega que els antics alumnes demostren cap a la seua universitat i la voluntat de la Jaume I per continuar alimentant les relacions amb el propòsit d’enfortir les connexions entre la institució i el seu antic alumnat, que conforma el col·lectiu més nombrós amb què compta.

Sense cap dubte, encara que aquest projecte està liderat per la universitat, és una iniciativa preparada per a ser modelada per tots els que s’hi vulguen afegir, per això convidem tots aquells antics estudiants que actualment estiguen residint en altres països a contactar amb el programa AlumniSAUJI (www.alumnisauji.uji.es) per a construir aquesta xarxa internacional a altres països.

La creació dels clubs internacionals AlumniSAUJI han suposat una nova etapa de les relacions de la institució amb els seus titulats i titulades, i des de la Universitat el desig és que açò només siga l’inici d’una gran aventura, i la creació de nous clubs internacionals siga un treball que prolifere en tots aquells llcos on figuren antics i antigues alumnes UJI, que augmenten els lligams d’unió entre tots ells.

*Vicerectora d’Internacionalització Cooperació i Multilingüisme de la Universitat Jaume I.