Quan parlem d’excel·lència, bé siga innata o adquirida, van implícites qualitats com disciplina, entrenament setmanal i elevades dosis de motivació pel que es fa. Des de l’UJI partim de la base que qualsevol persona pot ser excel·lent en l’àmbit que es propose. Tal vegada li supose menys esforç aconseguir-ho perquè li ix de manera natural, o bé ha d’exercitar-se de manera constant. Però, siga com siga, quan parlem d’una persona excel·lent, tractem de ressaltar la considerable qualitat que té per a satisfer les seues expectatives.

Des del punt de vista acadèmic, el més recomanable seria que cada alumne o alumna pogués avançar al seu ritme, per a mantenir la motivació pel que estudia i poder comptar amb un nivell de repte diari que influïsca en l’increment del seu rendiment. Per aquest motiu, el Vicerectorat d’Estudiantat i Compromís Social de l’UJI, aposta des de fa deu cursos en programes específics en l’àmbit de la promoció del talent i l’excel·lència per a l’estudiantat de grau, amb programes com: el programa de Premis a l’Excel»lència Acadèmica Ernest Breva, el programa Sóc Olímpic i el programa Estudia i Investiga a l’UJI.

Aquest curs que està a punt de finalitzar, al voltant d’un centenar d’estudiants i estudiantes han obtingut el premi a l’excel»lència acadèmica Ernest Breva, per ser alumnes amb expedients brillants, en tots els graus de l’oferta acadèmica de l’UJI. Aquest premi s’atorga anualment, quan la Universitat reconeix i premia l’esforç del seu estudiantat, lliurant diferents premis en metàl·lic i reconeguts en l’expedient acadèmic, per a motivar i incentivar el treball dels universitaris al llarg de tota la seua formació.

El programa Sóc Olímpic s’adreça a l’estudiantat que es matricula en un grau de l’oferta acadèmica de l’UJI, després d’haver estat un dels tres finalistes de les Olimpíades Acadèmiques el curs anterior a l’accés a la Universitat. Formar part d’aquest programa, els atorga una sèrie d’avantatges i privilegis durant el primer any a la Universitat, com són entre altres, la dotació d’un premi de 850 euros, la incorporació a diferents seminaris i formació específica, i l’accés directe al programa Estudia i Investiga a l’UJI. Tots els anys, entre gener a abril, s’organitzen les Olimpíades Acadèmiques en les següents modalitats: Matemàtiques, Física, Química, Biologia, Agroalimentària i del Medi Natural, Economia, Dret, Humanitats, Història i Patrimoni, Valencià i Publicitat. Aquesta activitat, en la qual aquest curs han participat al voltant de 500 alumnes preuniversitaris, té com a objectiu seleccionar el millor estudiantat, perquè represente el seu centre i a la província en les fases autonòmiques, nacionals i internacionals, a més d’afavorir el contacte entre el futur estudiantat i el món universitari.

Finalment, el programa Estudia i Investiga a l’UJI és un programa original i singular dins de la Universitat espanyola, ja que està pensat perquè l’estudiantat puga participar activament en els diferents grups de recerca que hi ha a l’UJI, des del primer any de formació universitària.

La finalitat d’aquest programa és que l’estudiantat compagine la formació de grau amb la formació més pràctica i aplicada dins d’un grup de recerca vinculat a la titulació que curse, per a adquirir competències i habilitats bàsiques, relacionades amb la recerca a partir de temes que li resulten interessants, de manera que pot ampliar els seus coneixements, aprendre tant com demande, i augmente la seua motivació acadèmica i investigadora.

L’estudiantat que accedeix a la Universitat amb una nota superior a 9,5 sobre 14 té possibilitats de ser seleccionat per a formar part d’aquest programa, també l’estudiantat que forma part del programa Sóc Olímpic i, des de fa dos cursos, l’estudiantat de segon curs i posteriors, que no van ser seleccionats per a accedir al programa des del primer curs, però que a mesura que avancen en el grau que estudien, compten amb un bon expedient acadèmic i demanen adherir-se a l’Estudia i Investiga. Actualment, el programa, que està actiu des de fa nou cursos, compta amb 139 alumnes que formen part de 73 grups de recerca. El grau de satisfacció de tots els i les participants, estudiantat i grups d’investigació és molt alt, possiblement, perquè l’estudiantat tria lliurement el grup de recerca en el qual vol participar, d’acord amb la motivació que li susciten les línies de treball del grup, i sota la supervisió del professorat de l’UJI, adquireixen de manera progressiva, curs a curs, una formació complementària en què poden enriquir, aprofundir, ampliar i practicar coneixements que donen a les aules.

Com a novetat recent d’aquest curs 2017-18, l’Ajuntament de Castelló de la Plana, en col·laboració amb l’UJI, ha publicat la convocatòria per a la concessió de les Beques Talent Ciutat de Castelló per a l’estudiantat de la Universitat Jaume I amb la finalitat de promocionar a les persones més talentoses i amb els millors expedients acadèmics que participen o hagen participat en el programa Estudia i Investiga a l’UJI.

Per tant, considerem que per a fomentar l’excel·lència s’ha de preparar l’estudiantat en general, i al més talentós i excel·lent en concret, en les últimes tendències, tecnologies i metodologies de treball, fomentar l’autonomia, la responsabilitat i la formació de qualitat, i la Universitat Jaume I inverteix i treballa ferm en aquest sentit.

*Unitat de Suport Educatiu vicerectorat d’Estudiantat i Compromís Social