Amb el lema Comparteix el que importa, el pròxim diumenge se celebrarà la jornada de lluita contra la fam, promoguda des de fa 59 anys per l’associació catòlica Mans Unides. Tant els actes d’aquesta jornada com les activitats que Mans Unides organitza en els nostres pobles i ciutats al llarg de tot l’any, formen part de la vida de la nostra Església i, al meu parer, és quelcom que en totes les parròquies i institucions eclesials deuríem potenciar entre tots.

El primer objectiu d’aquesta jornada no és altre que sensibilitzar-nos davant un problema que pateixen milions d’éssers humans al món. Malgrat que nosaltres vivim en una societat amb un nivell acceptable de prosperitat i de benestar, és bo que no oblidem que en el planeta hi ha moltes persones que no poden veure realitzat el dret a l’alimentació. Combatre la fam que hi ha en el nostre món és una forma de lluitar per la justícia. Segons les dades de la FAO referents a l’any 2016, 815 milions de persones patien fam en el món, un 11% més que l’any anterior. Por això, en tot moment, però especialment aquests dies de la campanya contra la fam, devem reconèixer el treball generós i desinteressat de tants voluntaris i voluntàries que, des del silenci i l’anonimat, dediquen temps i esforç a treballar per aquesta causa tan noble.

La campanya d’aquest any ens invita a tenir una actitud fonamental si volem plantar-li cara a la fam: Compartir. Mans Unides comparteix amb nosaltres el treball que fa en tants països per a ajudar a les persones a tenir una alimentació digna. Aquest any la nostra diòcesi ha assumit dos projectes: ajudar a una zona rural de Costa d’Ivori a disposar d’una ambulància perquè els malalts puguen ser portats al dispensari mèdic, i a unes comunitats indígenes del Perú a millorar la seua qualitat de vida ajudant-los a organitzar unes estructures de gestió agro-pecuària.

*Bisbe de Tortosa