Dades i Biblioteques és el títol que hem triat per al XV Workshop Rebiun que ha tingut lloc a la nostra Universitat de Castelló el passat dijous i divendres.

Rebiun (Red de Bibliotecas Universitarias Españolas) és una sectorial de la CRUE (Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas). Les biblioteques universitàries espanyoles, tant les públiques com les privades, formen part d’aquesta organització. Des de fa cinc anys, Vicent Climent, el nostre rector, és el president d’aquesta sectorial. Rebiun aporta molt de valor al sistema bibliotecari universitari espanyol, ja que permet cooperar en projectes i serveis enfocats principalment als membres de la comunitat universitària.

Per tal de gestionar i fer funcionar aquesta institució, com és Rebiun, cal comptar amb un pla estratègic que marque les accions i objectius a portar a terme al llarg dels anys establerts. Actualment, estem immersos en el III Pla Estratègic que finalitzarà el 2020, amb quatre línies de treball: la primera és sobre organització, comunicació i lideratge; la segona línia tracta sobre aprenentatge i investigació; la tercera està centrada en Biblioteca Digital 2.0 i xarxes socials; i la quarta línia és sobre qualitat. El Workshop és una de les activitats que està emmarcada dins de la tercera línia del pla estratègic. Aquesta línia està liderada i coordinada, des de fa quatre anys, per la Biblioteca de la Universitat Jaume I, que pertany a l’executiva Rebiun. A més de l’UJI, formen part de la Línia 3 quinze universitats més com són les de Sevilla, Politècnica de Catalunya, León, Córdoba, València, Lleida, Girona, IE University, Salamanca, Pablo Olavide de Sevilla, Cádiz, Universitat Oberta de Catalunya, CEU San Pablo, Las Palmas de Gran Canaria i la Universidad Carlos III. Un dels projectes realitzats per la Línia 3 s’ha presentat en aquest Workshop amb el títol Big Data en las universidades y bibliotecas universitarias.

Dades i biblioteques són dos paraules que van molt lligades. En el paper dels bibliotecaris al llarg de la història sempre han estat presents documents i processament de la informació: a través dels inventaris, llegats, catàlegs de biblioteques, amb la gestió manual i ara en format electrònic, mitjançant els ordinadors. L’ordre i la classificació són dos vessants bàsiques del treball del bibliotecari. Ara amb les dades d’investigació, comencem una nova etapa, de suport i assistència als investigadors de la universitat. A través del treball presentat i elaborat per la Línia 3, esmentat en el paràgraf anterior, ens permet conèixer quina és la situació i el nivell de participació de les biblioteques en cadascuna de les universitats.

Anteriorment a aquest Workshop Rebiun s’han realitzat 14 edicions anteriors i ara la XV edició té lloc a la nostra institució. Hem triat que fora aquest any per complir la nostra universitat el 25é aniversari de la seua fundació.

En què consisteix aquest Workshop? És tracta d’un congrés o jornades on es posa en comú l’últim que està tractant-se o investigant-se. El tema elegit per aquest Workshop ha estat la gestió de les dades, que està de plena actualitat, interessant i pràctic que ens ha permès conèixer amb més profunditat i diferenciar quan parlem de big data, open data, linked data o datasets. L’ anàlisi de les dades permet als directius de les organitzacions, tant de les empreses com dels organismes públics, prendre les decisions més escaients per al millor funcionament de l’organització. En total, s’han presentat 17 comunicacions, 2 pòsters i una taula rodona sota el tema La gestió de dades d’investigació on participaren personal de l’àmbit acadèmic, una vicerectora de la Universitat Carlos III de Madrid, una directiva d’una empresa de dades, el director de les Biblioteques, Informació i documentació del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i un professor-investigador de l’UJI. L’última presentació del Workshop ha estat una conferència a càrrec de Montserrat García Alsina, professora de l’UOC, amb el tema Bibliotecas: velando por la calidad y el valor de los datos. El programa del Workshop ha estat molt complet i dens.

L’assistència a aquest Workshop i el poder de convocatòria ha estat molt positiu, s’han inscrit 205 persones de pràcticament totes les biblioteques universitàries espanyoles i d’algunes empreses nacionals i estrangeres relacionades amb el sector de les dades. A més, ha sortit a cost zero per a la universitat, ja que hem comptat amb una trentena de patrocinadors. Dins d’aquest apartat de patrocini cal destacar a l’Agencia Valenciana de Turisme de Generalitat Valenciana.

En definitiva, podem afirmar que per a la Biblioteca UJI ha estat una satisfacció el poder organitzar el XV Workshop Rebiun i haver mostrat tindre capacitat d’organització i treball en equip, així com haver gestionat aquest congrés amb patrocini i sense cost per a la universitat. A més, haver participat en el programa dels actes que està duent a terme la Universitat de Castelló amb motiu del seu 25e aniversari; 25 anys de satisfacció i amb una voluntat de servei a la docència i investigació. I com ja hem dit i escrit en nombroses vegades, es tracta de col·laborar amb altres departaments i aportar el nostre xicotet granet d’arena per aconseguir que la nostra universitat estigui en els llocs més capdavanters a nivell nacional i internacional. H

*Director de la Biblioteca de l’UJI