Celebrem aquest diumenge la Jornada Mundial de les Missions, que enguany té lloc en el marc del mes missioner extraordinari convocat pel Papa en tota l’Església. Per això, com vaig indicar en l’escrit de la setmana passada, el dia del Domund hauria de ressaltar-se d’una manera especial en les nostres parròquies, sobretot en la celebració de l’Eucaristia dominical. Us convido, per tant, a fer un esforç perquè aquesta jornada revifi quatre actituds en aquells cristians que participen en l’Eucaristia.

En primer lloc despertem en ells un sentiment d’estima per les missions i pels qui les fan possible: els missioners. El Papa ens recorda que una actitud que paralitza la vida de l’Església és l’auto-referencialitat. En el fons és una actitud egoista (primer solucionem els nostres problemes i després ja ens preocuparem dels altres). Com els nostres problemes mai acaben de resoldre’s plenament, al final no tenim temps per als altres. Viure d’aquesta manera acaba matant qualsevol signe de vida evangèlica. Hem de donar a conèixer i provocar l’admiració cap a aquells que, tant actualment com en èpoques passades, han dedicat la seua vida a l’anunci de l’Evangeli i l’han lliurada al servei dels altres, en unes condicions de vida que en la majoria dels casos no són millors que les nostres. La seua generositat no ha de ser oblidada i l’hem de recompensar amb generositat econòmica.

En segon lloc recordem que el tresor més gran que els missioners i les missioneres ofereixen i pel qual donen la vida no és un altre que Jesucrist. Ell és el camí de l’Església. Ells saben que si tots coneixen i estimen Jesucrist, el nostre món serà més digne de l’ésser humà. Anunciar l’Evangeli no és lo secundari en la missió, sinó lo principal.

El lema del mes missioner és Batejats i enviats. El tresor de la fe no l’hem rebut perquè ens el guardem, sinó perquè transformi la nostra vida.

*Bisbe de Tortosa