Durant el mes d’octubre que acabem d’iniciar, se celebrarà en Roma la XV assemblea general ordinària del Sínode dels bisbes. En aquesta ocasió, per voluntat del papa Francesc, es reflexionarà sobre els joves, la fe i el discerniment vocacional. L’objectiu fonamental d’aquesta assemblea no és un altre que reflexionar sobre com l’Església ha de complir la seua missió de convidar als joves a conèixer i estimar a Jesucrist, anunciar-los el missatge de l’Evangeli i ajudar-los a descobrir la seua vocació, és a dir, el que Déu vol de cadascun d’ells, perquè només responent a la crida del Senyor es troba la vertadera alegria.

El papa Francesc ens ha recordat constantment des de l’inici del seu pontificat que l’Església no ha de ser autorreferencial. Això significa que no es predica a ella mateixa, sinó a Jesucrist. Aquest és el servei que vol prestar a la humanitat i, per tant, també als joves. En la trobada i en la relació d’amistat amb el Senyor, viscuts en un clima d’oració i de pregària, cada jove cristià ha de descobrir la seua pròpia vocació, és a dir, la missió que Déu ha pensat per a ell, i disposar-se a respondre amb generositat.

Si l’Església vol complir la seua missió d’ajudar als joves a trobar el seu camí i viure’l amb alegria, no hem d’oblidar tres principis fonamentals en la pastoral juvenil: en primer lloc, hem d’intentar que arriben a descobrir que el millor tresor que poden trobar en la vida i que han d’esforçar-se per cuidar, és l’amistat amb Jesucrist. No oblidem que estan en una etapa de la vida en la qual tenen més dubtes que certeses i més interrogants que respostes. No els exigim unes seguretats que no poden tenir. La nostra tasca és acompanyar-los personalment, de manera que se senten escoltats i compresos. Només així arribaran a confiar en l’Església com un lloc segur on puguen trobar orientació i ajuda en la seua vida.

*Bisbe de Tortosa