Al llarg de l’estiu se celebren en molts pobles les festes majors dedicades a la Mare de Déu o a algun sant que és venerat amb especial devoció. En moltes ocasions he pogut comprovar que aquests dies són especialment significatius en el ritme de vida dels pobles, perquè s’intensifica la convivència entre familiars i amics, i, a més, constitueixen una ocasió perquè aquells que per raó de treball o altres causes van haver de traslladar-se a viure a altres llocs, tornen a les arrels.

Des que estic en la diòcesi he tingut ocasió de participar en moltes d’aquestes celebracions i de comprovar com en elles s’expressa l’ànima dels pobles. Des d’aquí vull expressar a tots la meua admiració per tanta riquesa de fe i de tradició que podem viure i gaudir.

Però sobretot hem de valorar el fet que durant aquests dies surt a la llum l’ànima creient que hi ha als nostres pobles i ciutats. Efectivament, en la festa comprovem que la devoció a la Mare de Déu i als sants patrons està viva en el cor de moltes persones. En les festes s’experimenta d’una manera especial la proximitat consoladora de Maria i dels sants, que es viu com una presència viva, capaç de despertar sentiments que sorgeixen del més profund de cadascú de nosaltres. El Papa Francesc, en l’exhortació Evangelii Gaudium, dedica unes belles pàgines a recordar-nos la importància de la religiositat popular en la vida de l’Església, perquè ella ajuda a mantenir la fe dels senzills; i també a anunciar l’evangeli, perquè el Senyor pot servir-se d’aquestes devocions que hem rebut dels avantpassats per tocar el cor de les persones.

És important que en les nostres parròquies valorem la força evangelitzadora d’aquestes celebracions populars i que les cuidem i les preparem amb cura. A tots els qui ja heu celebrat les vostres festes majors i als qui les heu de viure pròximament, vull desitjar-vos que experimenteu sempre la protecció de la Santíssima Verge Maria i dels sants patrons dels vostres pobles. H