El concepte talent, està vinculat a l’aptitud o intel·ligència. Però es tracta de la capacitat per a exercir una ocupació o portar a terme una activitat. És un concepte que se sol associar a una habilitat innata, però també pot desenvolupar-se amb pràctica i entrenament.

L’UJI, al llarg dels seus 25 anys oferint una formació integral a l’estudiantat universitari, ha garantit el desenvolupament del talent i capital humà dels futurs professionals. Però d’un temps ençà, a més a més, ha iniciat programes específics en l’àmbit de la promoció del talent i l’emprenedoria com són el programa Sóc Olímpic, el programa Estudia i Investiga a l’UJI i el programa de Premis a l’Excel·lència Acadèmica “Ernest Breva” per a l’estudiantat de grau.

Cada any la Universitat Jaume I, en col·laboració amb diferents departaments i centres d’ensenyament secundari organitza, per al voltant d’uns 500 estudiants i estudiantes preuniversitaris, les Olimpíades Acadèmiques en diferents modalitats: Matemàtiques, Física, Química, Biologia, Economia, Humanitats, Història i Patrimoni, Valencià, i des d’aquest curs 2015/16, també Agroalimentària i del Medi Natural. Durant els mesos de gener a abril es realitzen proves de les diferents disciplines, per a seleccionar el millor estudiantat, perquè representen el seu centre i a la província en les fases autonòmiques, nacionals i internacionals.

Aquest primer contacte amb el món universitari els ajuda a conèixer tant les instal·lacions universitàries, com l’oferta formativa i les possibilitats que la Universitat posa al seu abast, de manera que a més de gaudir de les disciplines que els agraden més, obtenen informació que els ajuda en la seua decisió vocacional. A més, els tres finalistes de cada modalitat d’olimpíada poden formar part del programa Sóc Olímpic, en el qual aquest estudiantat que es matricula en un grau de l’oferta acadèmica de l’UJI, pot gaudir durant el primer any d’avantatges i prestacions, com per exemple: dotació d’un premi de 600 euros, disposició d’un ordinador portàtil en préstec, incorporació als seminaris i a la formació específica en emprenedoria nacional i internacional, accés gratuït a les instal·lacions esportives, augment de la quota dels crèdits d’impressió i incorporació directa al programa Estudia i Investiga a l’UJI, entre altres.

Una vegada l’estudiantat és universitari i, o forma part del programa Sóc Olímpic, o té la millor nota d’accés a la seua titulació (més d’un 9,5 sobre 14 punts per a ser seleccionat), es pot incorporar des del primer any al programa Estudia i Investiga a l’UJI, en el qual participa en un grup de recerca vinculat al grau que estan cursant, per tal d’adquirir competències i habilitats bàsiques relacionades amb la investigació.

Aquest programa, que és pioner a la universitat espanyola, permet que l’estudiantat trie un grup de recerca que el motive molt, de manera que estiga disposat a combinar la formació de grau amb una formació paral·lela, de caràcter més pràctica i aplicada, tutoritzada en tot moment per professorat universitari, que els ajuda a enriquir, aprofundir, ampliar i practicar coneixements en els laboratoris i instal·lacions de l’UJI. L’estudiantat forma part dels grups de recerca tant de temps com dure la seua formació de grau (quatre cursos o sis en el cas de Medicina), i compten amb un pla de formació específic per cada curs acadèmic.

El dia 11 de març es va realitzar la I Jornada Estudia i Investiga a l’UJI, on un total de 20 estudiants de segon, tercer i quart curs de formació en diferents grups d’investigació, es van trobar per a presentar en forma de pòster, les recerques que estan desenvolupant als grups en els quals participen. La qualitat d’aquests treballs, són un indicador de les capacitats, habilitats i inquietuds que aquest alumnat amb una breu trajectòria com a investigadors novells, han sigut capaços de desenvolupar i potenciar.

El programa compta en l’actualitat amb 100 estudiants i estudiantes participants en 65 grups de recerca de la Universitat, i cada curs van en augment les consultes d’estudiantat, professorat i famílies que demanen informació i mostren interès per a formar part d’aquest programa, que els ofereix l’oportunitat de ser format per professorat investigador universitari amb projecció nacional i internacional, i així descobrir de manera progressiva i amb major profunditat tot el saber que el grau que estan cursant els pot proporcionar, en el sentit més ampli.

D’altra banda, de manera anual la Universitat Jaume I reconeix i premia l’esforç i el talent del seu estudiantat, atorgant diferents premis en metàl·lic i reconeguts en l’expedient acadèmic, per tal de motivar i incentivar el treball dels universitaris al llarg de tota la seua formació.

El programa de Premis a l’Excel·lència Acadèmica “Ernest Breva” per a l’estudiantat de grau, compta amb les següents modalitats de premi: a les millors qualificacions de les proves d’accés a la universitat (PAU), al rendiment acadèmic per curs, diploma al rendiment acadèmic UJI en el cas d’haver obtingut de manera continuada el premi al rendiment acadèmic per curs. Finalment s’atorguen els premis extraordinaris de final de grau, que des d’aquest curs 2015/16 compta amb una normativa pròpia.

Quan parlem de talent, no ens referim a uns pocs estudiants, òbviament tot l’estudiantat que arriba a cursar uns estudis superiors, ja ha demostrat comptar amb talent, capacitat de treball, esforç, actitud i aptitud, entre altres. La qüestió és que aquells estudiants que necessiten més i més per a donar resposta a les seues inquietuds, han de saber que a la Universitat Jaume I tenen diferents opcions, que poden ajudar-los a aconseguir-ho, atès que l’objectiu de la Universitat és que tot el seu estudiantat se senta realitzat i complet, mentre es formen com a professionals i persones excel·lents. H

*Vicerectorat d’Estudiants, Ocupació i Innovació Educativa