Generalment, les festes populars dels nostres pobles giren al voltant de la commemoració del patró de la localitat i, per tant, d’un sant. És a dir, el seu origen és normalment religiós. Eixe és el cas de Betxí, que celebra estos dies les Festes Patronals en Honor al Santíssim Crist de la Pietat. Com s’ha fet des de fa segles.

És cert que fa unes dècades també hi havia concurs de paelles a Betxí. Però des de fa poc de temps, en concret des de fa cinc anys, el dijous de festes, és a dir, hui, s’ha convertit probablement en un dels grans dies del nostre poble. Hui és, a Betxí, el dia de les Paelles.

Més de dos mil persones estem convocats a participar del dinar de germanor i a menjar-nos el nostre plat per excel•lència. Hui, pràcticament tot el poble ens apleguem junts per gaudir de la festa, units, amb alegria i harmonia. Una gran festa en què participen des dels més menuts fins als més grans. I com alcalde del meu poble, poques coses m’omplin més de satisfacció que veure a la meua gent disfrutant, divertint-se, formant part de la nostra comunitat de manera tan intensa.

És cert que demà encararem la recta final de les nostres festes. Que com sempre, hem viscut amb una participació massiva, amb la visita de dos pobles francesos que també estimen el nostre municipi, amb l’acompanyament de la música, dels bous, dels actes culturals i esportius, que han omplit d’actes estos últims dies.

Però hui, hui és un dia especial. Hui és el nostre dia. Hui és un gran dia per a Betxí. Esteu tots convidats a formar part del dijous de paelles. H

*Alcalde de Betxí