La coordinació de la universitat amb les etapes educatives prèvies és un aspecte fonamental per a facilitar la presa de decisions de l’estudiantat en el procés de transició cap a l’educació superior. En aquest procés, la figura d’ambaixadora o ambaixador de la Universitat Jaume I ha esdevingut una peça més de l’engranatge. Per aquest motiu, el Vicerectorat d’Estudiantat i Compromís Social, que es responsabilitza de la gestió del Programa d’Ambaixadors i Ambaixadores de l’UJI en l’àmbit nacional, ha realitzat una revisió del programa durant aquest curs acadèmic. L’objectiu d’aquesta revisió ha sigut trobar les millors ambaixadores i ambaixadors i oferir-los una formació exhaustiva perquè puguen realitzar la seua tasca, que consisteix a complementar amb la seua experiència i visió, com a membres de l’estudiantat, el que significa formar part de la comunitat universitària i explicar de primera mà tot el camí que han recorregut fins a arribar a la universitat pública de Castelló.

En l’actualitat, el programa compta amb una borsa de 59 ambaixadors i ambaixadores gràcies a l’entusiasta participació de l’alumnat de l’UJI, que se sent orgullós de la seua universitat i que és un dels nostres més estimats actius. Es tracta, d’una banda, d’estudiantat excel·lent recomanat pels vicedeganats i les vicedireccions de les diferents titulacions, l’excel·lència del qual no es redueix només a l’expedient acadèmic, sinó que també es reflecteix en valors i en competències transversals com són la creativitat, l’entusiasme o l’oratòria. D’altra banda, forma part del programa alumnat que, pel seu perfil d’accés, ens pot ajudar a arribar a un públic més específic, com ara l’estudiantat que accedeix a la universitat a través d’un cicle de grau superior o de les proves per a majors de vint-i-cinc anys. A més, en el programa s’inclouen també persones que hi ha participat amb anterioritat i tenen l’oportunitat de continuar aportant la seua col·laboració. Tots aquests ambaixadors i ambaixadores podran apropar la Universitat Jaume I als centres de secundària i batxillerat de tot Espanya, especialment a Castelló i les províncies més pròximes a la nostra.

Els ambaixadors i ambaixadores de l’UJI realitzen intervencions com a exalumnes en els seus propis centres educatius i també col·laboren amb altres accions que du a terme la Universitat, com poden ser les xarrades d’orientació o les fires universitàries. Així, la Unitat d’Orientació Preuniversitària de la Unitat de Suport Educatiu (USE), dins del programa «UJI Orienta», ofereix als centres de secundària xarrades d’orientació impartides per les tècniques de suport educatiu. En aquestes sessions amb l’estudiantat preuniversitari, en funció del curs acadèmic, es tracten temes relacionats amb l’autoconeixement, els graus universitaris, les professions i el món laboral, els idiomes i la mobilitat, la vida universitària i els programes per a l’estudiantat, les ajudes, l’accés a la universitat (prova d’accés, preinscripció...) i l’elecció de grau. Cada curs acadèmic es realitzen al voltant d’una seixantena de xarrades dirigides a més de 3.000 estudiants de quart curs de l’ESO, segon de batxillerat o cicles formatius de grau superior de les províncies de Castelló, València, Alacant i Tarragona. En moltes d’aquestes xarrades, participa un ambaixador o ambaixadora complementant amb la seua visió del que significa ser estudiantat universitari i explicant de primera mà quina ha sigut la seua experiència fins a arribar a l’UJI.

Les fires universitàries també són fonamentals per a apropar la universitat al futur estudiantat. Per això, l’UJI participarà en els pròxims mesos en diverses cites, com ara les fires Unitour de Saragossa, Castelló o València, i altres fires que els centres educatius organitzen de manera particular i que ens ajuden a difondre més de prop la nostra oferta i l’atractiu de la Jaume I. Allí també estaran presents els nostres ambaixadors i ambaixadores.

PER AL DESENVOLUPAMENT de les seues funcions, els ambaixadors i ambaixadores nacionals han rebut una exhaustiva formació impartida per diversos serveis i unitats de la Universitat. Així, el Servei de Comunicacions i Publicacions els ha donat a conèixer el material que han d’utilitzar en les seues intervencions. L’Oficina d’Informació i Registre (Infocampus) els ha explicat l’oferta acadèmica i les normatives; la Unitat de Diversitat i Discapacitat els ha indicat com funcionen els seus programes, i la Unitat d’Orientació Preuniversitària els ha mostrat quin és el valor del seu treball, quins continguts han d’utilitzar i com poden fer-los arribar al públic de la millor manera possible. Això no obstant, el més important que les ambaixadores i ambaixadors poden traslladar a l’alumnat dels centres educatius i les fires no és informació sobre l’UJI, sinó la seua experiència com a estudiants, les seues pors en arribar a l’UJI, els seus consells, fins i tot el seu suport i el seu alè per a acomplir amb èxit una de les etapes més importants i alhora més apassionants de la seua formació.

Us animem perquè participeu en aquest programa. Si voleu que un ambaixador o ambaixadora de l’UJI visite el vostre centre educatiu, podeu enviar un missatge de correu electrònic a embajadornacional@uji.es.

*Vicerrectora d’Estudiantat i Compromís Social