La llengua és un intangible potentíssim per a cohesionar i integrar la ciutadanía, per això saber utilizar-la amb correcció fa a les poblacions més lliures i democràtiques.

El debat i el seu instrument principal, la paraula, ajuden a la correcta utilització del llenguatge, col·laborant en l’enfortiment del procés de formació de l’estudiantat, aportant-li habilitats que treballades i correctament desenvolupades, recolzen la vida personal i laboral.

D’això tracta la lliga de debat que des de la Xarxa Vives coordina la participació de centres i universitats de l’àmbit catalá. Pel que fa a secundària, enguany la competició té 169 centres docents distribuits en 14 fases locals que es disputen de gener a març a les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, de Barcelona, de Girona, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de Vic- Central de Catalunya i de València.

Aquesta competició tracta de desenvolupar les habilitats de la dialèctica i retòrica entre l’estudiantat. És una competició d’oratòria en la qual equips d’estudiants de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de diferents centres docents i també estudiantat universitari, pel que fa a la lliga universitària, debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’objectiu de la Lliga és fomentar les competències transversals dels estudiants mitjançant l’ús de la paraula i crear un espai de formació ons’utilitza el català com a llengua vehicular.

Aquesta competició d’oratòria, pel que fa a la lliga de batxillerat i secundària consta de dues fases. En la fase local, els equips competeixen a una mateixa universitat. Enguany, la competició comptaamb 14 fases locals. Finalment, els centres guanyadors de cada fase local representen llurs universitats en la fase final de la competició.

Aquestes dues últimes setmanes, organitzada per l’UJI i Escola valenciana amb l’assessorament de la Xarxa Vives, hem pogut assistir a l’UJI a aquesta activitat tant enriquidora en la fase local de la província on han participat 13 equips de nou centres. Instituts de la Vall d’Uixò, l’Alcora, Castelló, Vila-real i Benassal, que han debatut sobre la premisa de si la tecnologia ens aporta la felicitat. Ha segut tota una sorpresa observar el nivell d’implicació i preparació que portaven tots els equips, encara que finalment, l’Institut de Benassal, va ser el guanyador. I representarà a l’UJI en la fase final, a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) del 22 al 24 d’abril. L’IES Broch i Llop de Vila-real, va ser subcampió.

L’organització també va aprofitar per a fer la lliga interna de la Lliga Universitaria a l’UJI i malgrat la proximitat dels exàmens del primer semestre, també va comptar amb participació d’estudiantat. Tot un èxit d’organització dut a terme des del vicerectorat d’estudiantat, molt implicat en aquesta activitat.

L’organització ha suposat dues setmanes d’immersió en la competició, doncs ha comportat l’atenció d’un jurat avaluador, qui és qui dona la puntuació segons els criteris objectius que estan establerts en una reglamentació de la competició coneguda per tots els participants amb antelació.

Cal felicitar a les tres institucions, així com també a tots els instituts que han participat i al professorat implicat desinteressadament. D’altra banda, a l’estudiantat universitari, també felicitar-los i animar-los per construir un equip que pugui participar en la lliga general de la Xarxa Vives.

El debat com eina educativa suposa una ajuda important a nivell individual per als participants, que aprenen a treballar en equip i a nivel social els ajuda en la seua construcció cívica, com ciutadans/es compromesos i educats. Però, sobretot, el debat es concep com una acció educativa, que de manera divertida i en competència als companys/es contrincants, ajuda a l’estudiantat a explorar els usos de l’eloqüència. Els ensenya a convèncer, a través de les paraules i del coneixement, tenint com a premissa que preval el sentit educatiu i participatiu per sobre de vèncer.

El debat integra tot tipus d’idees, ensenyant que la oratòria i la eloqüència poden convencer per sobre de diferencies i discrepancies de qualsevol tipus, i ens ha permés comprovar la senya d’identitat que sempre ha acompanyat la nostra terra, la inclusió, doncs la nostra província ha segut des de sempre una terra acollidora on les cultures i civilitzacions que l’han habitat s’han hibridat recollint costums que en el temps s’han incorporat com a elements identitaris propis i que ha quedat palés a la competició.

Val la pena felicitar l’organització d’aquest esdeveniment que treu el millor dels participants, ajudant-los en la seva construcció com a persones i ensenyant-los que el llenguatge importa. Que parlar amb correcció no costa res i no obstant això, avui dia, trobem com els líders d’opinió en molts casos utilitzen les paraules per explotar i insultar, més que per convèncer i elogiar.

Avui en dia en què la immediatesa i la instantaneïtat és premissa per a llançar informacions a través de les xarxes socials i altres mitjans amb projecció global, el bon ús de la paraula pot ajudar a resoldre malentesos que podrien comportar problemes de relacions polítiques i socials, per això és tan important la correcta utilització de llenguatge i la seva forma d’expressió. Felicitem, doncs, a tots i totes les participants en aquesta competició tan educativa i necessària per construir una societat millor.

*Llicenciada en Dret. Doctora en Comunicació. Professora del departament de Comunicació UJI