La Fundación ONCE, des del Comisionat per a Universitat, Cermi, CRUE, el Ministeri de Ciència e Innovació i Universitat i el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social a través del Real Patronat per a la Discapacitat són els promotors del IV Congrés Internacional Universitat i Discapacitat realizat a Madrid els passats dies 15 i 16 de novembre. Com a les edicions anteriors, aquestes jornades suposen un punt d’inflexió per reflexionar, compartir inquietuds i dissenyar les directrius de futur en el treball amb persones amb discapacitat a la universitat. Amb motiu del Dia Internacional de la Discapacitat, que se celebra demà i, aprofitant el Manifest signat al congrés, volem per fer balanç de la situació a la nostra Universitat i el nostre entorn.

La primera reflexió és el concepte de discapacitat. La utilització del llenguatge és important per l’assignació d’etiquetes que comporta. Ho parlàvem recentment en Carlos Laguna, president de Cocemfe Castelló i Cermi Comunitat Valenciana al nostre programa de ràdio UJI Sense Barreres. Les persones tenen una discapacitat. No són persones discapacitades, ni minusvàlides. Tenen una discapacitat que si està valorada en un 33% o superior comporta una serie de drets que ha costat molt de temps adquirir. Entre d’altres, matrícula gratuïta als estudis universitaris oficials.

Tornant al Manifest es recorda que el dret a l’educació està reconegut a la Declaració Universal dels Drets Humans i a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. I des de l’ONU es reconeix l’educació inclusiva com la forma més adequada per garantir la universalitat i no discriminació. A més a més, es remarca una gran preocupació per l’escàs accés de les persones amb discapacitat a l’educació superior degut en part a un elevat abandó en les etapes prèvies i les barreres en l’àmbit universitari. De fet, solament un 15% de la població amb discapacitat té formació superior, molt per baix de la resta de la població.

A l’UJI treballem amb estudiantat amb discapacitat des de 1992 amb l’objectiu de donar suport i al mateix temps visibilitzar al col·lectiu. Durant aquests anys més d’un miler de persones han passat per les nostres aules. En el 2009 vam constituir a l’UJI la Red SAPDU, Serveis d’Atenció a les Persones amb Discapacitat a la Universitat. També des de 2009 i a instàncies de l’UJI es va crear a la Conferència de Rectors-CRUE a la Comissió d’Assumptes Estudiantils l’Àrea de Diversitat i Discapacitat.

Des de 2014 fins a juny de 2018, l’àrea ha estat coordinada per Pilar García Agustín, anterior vicerectora d’Estudiants de la nostra universitat i nosaltres hem assumit la secretaria nacional de la Red SAPDU. Han segut uns anys de molt de treball on hem aconseguit entre d’altres: la consolidació i estructuració del treball a la Red SAPDU, la recomanació consensuada a nivell nacional de reserva de places d’accés a màster i doctorat per a persones amb discapacitat com ja existeix als graus, hem coordinat la publicació de la Guía de Adaptaciones en la Universidad, hem impulsat en CRUE el treball entre comisions de diferents àmbits (biblioteca, cultura, relaciones internacionals, esports, accés, etc) amb la mirada posada en la discapacitat tal i com fem a l’UJI, hem treballat amb la Fundación ONCE la convocatòria de beques de pràctiques per a estudiantat universitari amb discapacitat.

Per endavant tenim molts reptes, com recorda el Manifest l’educació inclusiva requereix una aposta clara a nivell polític per crear i actualitzar marcs normatius, innovació docent i metodològica, recursos, entorns accessibles i la implicació de tot el sistema universitari per transformar la cultura i pràctica universitària i també per crear ponts amb nivells educatius anteriors. Necessitem recolzament i recursos. El treball i l’esforç el posarem en el cas de l’UJI des de la Unitat de Diversitat i Discapacitat.

VOLEM CONTINUAR realitzant accions per facilitar l’accés de l’estudiantat d’educació secundària amb discapacitat cap a la Universitat, hem de treballar amb els responsables dels departaments d’orientació dels centres d’educació secundària i ens comprometem en facilitar la plena inclusió de l’estudiantat universitari amb algun tipus de discapacitat.

Des d’ací volem felicitar als 32 estudiants amb necessitats educatives especials que han finalitzat els seus estudis a l’UJI durant el passat curs, al professorat i personal investigador que, posant la mirada i els seus ulls en la discapacitat, formen persones tolerants i respectuoses i al personal d’administració i serveis per facilitar el dia a dia de les persones.

*Coordinadora de la Unitat de Diversitat i Discapacitat de la Universitat Jaume I