El passat 1 de gener, coincidint amb el començament de l’any nou vam celebrar la Jornada Mundial de la Pau, un dia que des de l’any 1968 per iniciativa del papa sant Pau VI dediquem a pregar per aquesta intenció. En el lema triat per a enguany el papa Francesc vol recordar al nostre món que la bona política és la que està al servei de la pau. Tots els homes de bona voluntat que treballen pel bé de la societat, i d’una manera especial els qui es declaren catòlics i volen viure aquesta missió com un compromís que neix de la fe, no han d’oblidar que són ells els primers que tenen la responsabilitat de construir la pau per a un futur en el que cada ésser humà sigui respectat en la seua dignitat i els seus drets. Si mirem la realitat que ens envolta, crec que el missatge del Papa és d’una gran actualitat, perquè si els qui se senten cridats a prestar el servei de la política fan seus els principis ètics i morals que el Sant Pare ens recorda, la vida de la societat es dignificarà.

La dignitat de l’acció política té el seu fonament en les motivacions que han d’inspirar als qui es dediquen a ella, que no poden ser altres que el desig de treballar pel bé comú de tots els ciutadans i del conjunt de la societat. Per això, qui es dedica a la política ha de saber que està cridat a viure una espècie de renúncia a cercar els seus propis interessos.

La política serà un camí per a la pau si els dirigents de la societat se serveixen del diàleg com a instrument en la vida de les institucions. L’autèntic diàleg neix de la veritat; evita que les legítimes diferències arriben a convertir-se en divisions irreconciliables; suposa el rebuig a l’ús de tot tipus de violència verbal en el funcionament de les institucions; està obert a les raons de l’adversari; i en un sistema democràtic en el qual es parteix d’unes regles consensuades per la majoria, implica l’exigència de no desqualificar com a antidemocràtic a qui pensa d’una manera diferent.

*Bisbe de Tortosa