Hui celebrarem la jornada mundial del migrant i del refugiat. Aquest any el Papa Francesc, en els dos missatges que ha dirigit a l’Església amb motiu d’aquestes jornades, ens recorda com respondre cristianament als desafiaments que ens plantegen els fenòmens migratoris. El Papa, des de l’inici del seu pontificat, ha manifestat en repetides ocasions, amb gestos (recordem l’inoblidable viatge a l’illa de Lampedusa) i amb paraules, la seua preocupació per la trista situació de tants emigrants que fugen de guerres, de persecucions, de desastres naturals i de la pobresa.

Actualment es calcula que hi han més de 250 milions de migrants en el món. D’ells, 22 milions i mig són refugiats que han hagut d’abandonar les seues llars i la seua pàtria fugint de conflictes armats y altres formes de violència organitzada per salvar la vida. Altres han emigrat buscant una vida millor, perquè en els seus països d’origen no veuen la possibilitat de construir un futur digne i cerquen millors condicions de vida. Molts ho fan moguts pel desig legítim de reunir-se amb les seus famílies, de trobar millors oportunitats de treball o d’educació, o de fugir de la misèria provocada o empitjorada per la degradació ambiental. En el fons, ens recorda el Papa, totes aquestes persones estan buscant la pau, perquè qui no pot gaudir d’aquests drets, no pot viure en pau.

Front als qui únicament veuen problemes en els qui han vingut d’altres llocs, el Papa ens exhorta a tenir una mirada contemplativa que naix de la fe cristiana i que ens porta a veure a tots els éssers humans com a part d’una mateixa família; a descobrir que no arriben amb les mans buides; i a valorar també l’esforç i el sacrifici de tantes persones dels països d’acolliment que, amb iniciatives solidàries, obrin les portes als migrants i refugiats, inclòs quan els seus recursos són escassos.

*Bisbe de Tortosa