Estem assistint a la major crisi humanitària a la qual s’ha enfrontat Europa des de la Segona Guerra Mundial. Açò dit així, és a dir, si de debò s’estiguera enfrontant, en el sentit d’estar donant resposta a la realitat que tenim ja en les nostres fronteres i en les nostres mars, des del punt de vista humanitari, seria el que és desitjable. Però la trista i crua realitat, és que governs i institucions europees, més enllà de les seus grans i altisonants cimeres, allò que ens estan demostrant és que estan sent incapaços d’afrontar aquest fet; és més, li estan donant l’esquena als principis i valors que s’arrepleguen en el preàmbul de la Constitució europea. Si veiem com afronten la crisi de les persones refugiades a Europa, que estan fugint de les guerres encara a costa de posar en risc les seues vides, no puc estar més d’acord amb el comunicat que s’ha subscrit per part d’una amplíssima societat civil organitzada, partits polítics, organitzacions socials i sindicats respecte del preacord subscrit entre el Consell d’Europa i Turquia, quan es qualifica de “vergonyós, il•legal i que vulnera la Carta de drets humans, la Carta de drets fonamentals de la UE i la Convenció de Ginebra de l’Estatut del refugiat, alhora que immoral”. Això evidencia una vegada més la insensibilitat a la qual ens tenen acostumats la UE i els estats membres.

Des de CCOO entenem que Europa ha d’assumir les seues responsabilitats, garantir vies segures a les persones refugiades i no externalitzar un problema humanitari d’aquesta envergadura. Per això des del sindicat denunciem que la UE està tractant aquestes persones com a moneda de canvi amb el Govern de Turquia i assenyalem que el projecte europeu mostra de nou la seua deterioració amb un acord que trasllada la crisi dels refugiats fora de les seues fronteres.

S’ha obviat, curiosament, que el Govern d’Erdogan viola de manera reiterada drets fonamentals com la llibertat sindical, el dret laboral, la llibertat de premsa i d’expressió --com el recent cas del diari Zanan, proper a l’oposició al Govern turc--, o l’extermini del poble kurd. Encara que de passada siga dit, algunes d’aquestes violacions també les trobem al nostre país.

Tal com assenyala Manel García Biel, sindicalista de CCOO de Catalunya, en la reserva com ell es denomina, però alhora sindicalista inquiet, en una de les seues últimes reflexions “La deriva de la Unió Europea comença a ser summament preocupant per a qui defensa el somni d’una Europa unida basada en la solidaritat, la llibertat i la democràcia. Una Europa que unisca els pobles en la fraternitat... Aquest acord entre la UE i Turquia que ataca els principis de la UE respecte al dret d’asil, juntament amb l’acord per a impedir el Brexit, i la retallada del dret a la lliure circulació i les suspensions parcials de l’espai Schengen són manifestacions d’un rumb erroni per part d’unes institucions europees que s’estan convertint en més intergovernamentals i menys comunitàries”.

Davant de tanta atrocitat i desraó, des de CCOO treballem des de la setmana passada, res més ens assabentem del “maleït” preacord, perquè en un acte fratern amb totes les organitzacions que entenem, creiem i defensem una altra Europa, una Europa més humana, més justa i social, una Europa dels pobles, ens mobilitzem el pròxim dia 16 de març a les 18.30 hores, a totes les ciutats i pobles possibles de l’Estat amb la finalitat d’impedir que el dia 17 de març es ratifique l’acord de la barbàrie. H

*Secretari general CCOO Comarques Nord